Oglasi

Afganistanska vojska osvojila Toru Boru

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant prije pet dana preuzeli su od talibana tunel i kompleks jama u provinciji Nangarhar.
Afganistanska vojska napreduje prema selima Alif Khel i Meerkhany kako bi dalje potisnula borce grupe ISILEPA

Afganistanske sigurnosne snage oslobodile su Toru Boru od pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji su to ključno talibansko uporište na istoku te srednjoazijske države i nekadašnju tvrđavu čelnika Al-Kaide Osame bin Ladena preuzeli prije pet dana, potvrdili su zvaničnici u ponedjeljak.

Borci grupe ISIL preuzeli su tunel i kompleks jama u provinciji Nangarhar od talibana prije pet dana.

Ta mreža tunela nekad je služila kao skrovište Al-Kaide i Bin Ladena, koji je, nakon američkog bombardiranja i vojnih operacija iz 2001. godine, čiji je cilj bio njegova eliminacija, pobjegao u Pakistan.

"Područje Tore Bore u Pachiragamu potpuno je čisto od Daesha", saopćio je guverner pokrajine Nangarhar, referirajući se na ISIL po njegovom arapskom akronimu.

Napredovanje afganistanske vojske

"Afganistanske snage sigurnosti popele su se na najviši vrh crnih planina Tore Bore i raščistili područje", navodi se u saopćenju.

Afganistanska vojska sada napreduje prema selima Alif Khel i Meerkhany kako bi dalje potisnula borce grupe ISIL.

Američke i afganistanske snage bore se protiv njih od januara 2015. godine, kada su borci stigli u Nangarhar.

Američka vojska u aprilu je bacila bombu na tunel pripadnika ISIL-a, pri čemu je, prema pisanju afganistanskog Ministarstva odbrane, poginulo 90 pripadnika te oružane grupe.

Izvor: Agencije