Afganistanke u specijalnim snagama vojske

Dok se afganistanske vlasti pripremaju da preuzmu odgovornost za sigurnost u državi, mnoge žene pokušavaju redefinirati svoju ulogu u društvu.

Neke od njih priključile su se vojsci, čak i specijalnim jedinicama koje pretražuju kuće osumnjičenih za terorizam.

Do kraja ove godine, afganistanske snage trebale bi preuzeti komandu nad sigurnosnim operacijama širom ove azijske države, a predvodit će ih specijalne snage u čijim redovima su i žene.

“Naše sestre potrebne su vojsci, policiji i specijalnim snagama koliko i naša braća. Mnogo će nam pomoći u poslu”, kazao je pripadnik ovih jedinica Agha Sharin Noori.

Blizu 1.000 žena, koliko se procjenjuje da ih ima u vojsci, nije veliki broj, ali one imaju ključnu ulogu, posebno tokom kontroverznih noćnih racija.

Međunarodne snage redovno su na meti kritika zbog nepoštivanja afganistanskih običaja kad usred noći ulaze u kuće.

“Tokom noćnih operacija, pripadnice naših jedinica ulaze u kuće u potrazi za ženama i djecom kako se djeca ne bi previše uplašila. Žene su ključni dio afganistanskih specijalnih snag”, ističe komandant specijalnih snaga Jalaluddin Yaftaly.

Rame uz rame

Prije operacija, vojnici vježbaju u centru za obuku u Kabulu. Na terenu ih čekaju bombaši samoubice, kuće pune mina i zakopani eksplozivi, ali – žene kažu da su spremne na opasnosti.

“Mislim da žene imaju iste radne sposobnosti kao muškarci, da ih moraju koristiti i pokazati da mogu raditi rame uz rame sa svojom braćom. Posao nije težak. Žene se ne bi trebale ustručavati i plašiti odlaska u vojsku”, navodi Lena Abdali, jedna od pripadnica specijalnih snaga.

No, u očima mnogih tradicionalnih Afganistanaca, priključivanje žena vojsci ili policiji revolucionarna je stvar jer vjeruju da je njihovo mjesto u kući.

Ipak, sve više žena pronalazi novo mjesto u ovom društvu koje se svakodnevno mijenja, dok se njihova država sprema da stane na vlastite noge nakon više od decenije međunarodne podrške.

Izvor: Al Jazeera