Afganistanci primorani napustiti Pakistan

U Pakistanu već desetljećima živi gotovo 2,5 milijuna izbjeglica iz Afganistana. Pakistanska vlada od njih je zatražila da do 16. prosinca napuste zemlju.

Međunarodna organizacija za migracije ističe da je od početka ove godine više od 100.000 izbjeglica prinudno vraćeno u Afganistan.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Amanullaha Mamoona, koji sa članovima obitelji ruši krov svoje kuće kako bi izvukli drvenu građu koja ga je držala. Pokazuje i što je ostalo od njegovog doma.

U Pakistan je došao još kao dječak kada je početkom ‘80-ih godina morao pobjeći iz Afganistana. Tu je izgradio nov život i zasnovao obitelj. Sada je već djed. Ima šest sinova, a četiri su oženjena.

Njegova djeca nikad nisu bila u Afganistanu. O životu tamo samo su slušala iz priča.

“Vlada nam je za šest mjeseci produljila rok za napuštanje zemlje. Pakiramo sve što imamo kako bismo mogli otići prije zime. Tako se možemo nadati da ćemo naći mjesto za život u Afganistanu”, priča Amanullah Mamoon.

Prodaju imovinu ispod cijene

Ispred kuće, njegov sin Atiqullah lokalnom prodavcu pokušava prodati dva stara ventilatora, policu za knjige i krevet. Prodavac mu za sve nudi manje od 50 dolara.

Atiqullah pokušava izvući nešto novca od kojeg će obitelj u narednim mjesecima moći živjeti. Nije u poziciji da se cjenka.

“Ako bismo u Afganistan htjeli ponijeti sve što imamo, trebala bi nam dva kamiona. To si ne možemo priuštiti, tako da stvari prodajemo po nižim cijenama kako bismo izvukli nešto novca da pokrijemo troškove”, kaže Atiqullah Mamoon.

Prodavca priznaje da je njegova ponuda možda preniska.

“Priznajem da je cijena niska, ali mi ih ne tjeramo da nam bilo šta prodaju. Oni insistiraju da prodaju po nižim cijenama”, odgovara pakistanski trgovac Nazeer Shah.

“Afganistanskim izbjeglicama dozvoljeno je da iz Pakistana ponesu svu imovinu, ali mnogi od njih je prodaju kako bi zaradili novac koji im je potreban za povratak kući”, javio je Al Jazeerin reporter Kamal Hyder.

Izvor: Al Jazeera