Afganistan: Žene i djeca među poginulima u američkom napadu

Nasilje je eskaliralo prošle godine kad su američke i afganistanske snage pokrenule kopnenu i zračnu ofanzivu na talibane i snage ISIL-a (Al Jazeera)

Najmanje 23 civila, među kojima su žene i djeca, poginuli su u zračnim napadima američkih snaga u južnom Afganistanu ranije ove sedmice, sudeći prema istrazi Ujedinjenih naroda.

“Preliminarna istraga pokazuje da većinu žrtava čine žene i djeca”, konstatirali su u Misiji UN-a u Afganistanu, u izvještaju dostavljenom francuskoj agenciji France-Presse, uz dodatak da su u napadima povrijeđene još tri osobe.

Američki zračni udar izveden je tokom borbe između afganistanskih specijalnih snaga i talibanskih boraca u utorak navečer u pokrajini Helmand.

NATO tvrdi da su napad iz zraka tražile snage s terena.

Ranije su pokrajinske vlasti objavile da je u napadu ubijeno nekoliko članova jedne porodice, a jedan od zvaničnika rekao je da je civilnih žrtava najmanje 18.

NATO je objavio da istražuje incident.

Od januara do septembra ubijeno ili ranjeno 8.050 civila

Haji Mohammad, koji živi blizu mjesta udara, rekao je da je napad izveden nakon što su talibani upali u kuću tokom borbe sa specijalnim snagama, te dodao da je tom prilikom ubijeno nekoliko civila i devet boraca.

Prema nedavnom izvještaju UN-a, od januara do septembra ove godine u Afganistanu je ubijeno ili ranjeno približno 8.050 civila.

Nasilje je eskaliralo prošle godine, kad su američke i afganistanske snage pokrenule kopnenu i zračnu ofanzivu na talibane i oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Talibani su uzvratili na napade.

Washington već 17 godina pokušava pronaći rješenje za konflikt, koji je počeo svrgavanjem talibana s vlasti američkom intervencijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije