Oglasi

Afganistan: Vojnik se vratio iz mrtvih dvije godine nakon sahrane

Vojnik Rahimullah Khan za kojeg se mislilo da je poginuo dvije godine je bio zarobljenik talibana.
Rahimullah Khan je posjetio grob u kojeg su njegovi roditelji sahranili nepoznatog vojnikaAl Jazeera

Porodicu iz Afganistana iznenadio je telefonski poziv u kojem je osoba s druge strane žice bio njihov sin za kojeg su mislili da je poginuo u borbama prije dvije godine i kojeg su sahranili.

Afganistansko Ministarstvo odbrane predalo je porodici vojnika Rahimullaha Khana njegovo tijelo, da bi se nakon dvije godine ispostavilo da je vojnik bio u zarobljeništvu talibana.

Nakon što se vratio svojoj porodici, Rahimullah Khan je posjetio grob u kojeg su njegovi roditelji sahranili nepoznatog vojnika za kojeg su mislili da je njihov sin te se pomolio za njegovu dušu.

Ministarstvo odbrane je predalo porodici tijelo umrlog umotano u plahtu i spremno za sahranu, rekavši da se radi o njihovom sinu, koji je poginuo na borbenoj liniji.

Možda nije jedina greška

Tražili su od porodice da sahrane umrlog bez odmotavanja i identificiranja, jer je tijelo bilo unakaženo.

Nakon što se Rahimullah vratio kući živ i zdrav, postavljaju se sve glasnija i ozbiljnija pitanja kojih ranije nije bilo: da li je ovaj slučaj vraćanja iz mrtvih izoliran primjer, ili se već ponavljao a da niko o tome o nije ništa govorio?

Drugim riječima, koliko je poginulih osoba u Afganistanu sahranjeno pod tuđim imenima?   

U borbama u prosjeku sedmično strada gotovo 100 policajaca i vojnika, što upućuje da ovo možda nije jedina greška koja se dogodila.

Porodice stradalih vojnika i policajaca nadaju se da u tome ima istine i da bi im jednog dana na vrata mogli pokucati njihovi bližnji za koje su mislili da su poginuli.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.