Afganistan: Više od 60 poginulih u eksploziji u džamiji

Glasnogovornik guvernera istočne pokrajine Nangarhar Attahullah Kogyani rekao je da među žrtvama ima djece i da se strahuje da bi broj žrtava mogao biti veći (AP)

Više od 60 osoba je poginulo, a 100 ranjeno u eksploziji bombe u džamiji u Afganistanu tokom molitve, saopćili su danas zvaničnici, prenose agencije.

Dodaje se da je riječ o minobacačkoj raketi ispaljenoj s teritorije pod kontrolom pobunjenika koja je upala u bogomolju u distriktu Haskamena probivši krov.

Glasnogovornik guvernera istočne pokrajine Nangarhar Attahullah Kogyani rekao je da poginulo najmanje 62 ljudi, te da među žrtvama ima djece i da se strahuje da bi broj žrtava mogao biti veći, javila je agencija AP.

Sohrab Qaderi, član pokrajinskog vijeća, rekao je agenciji Reuters da je više od 100 osoba povrijeđeno i da će broj mrtvih vjerovatno rasti.

“Broj žrtava može rasti, a spasilačke službe i ljudi pokušavaju izvući tijela iz ruševina”, rekao je Qaderi.

Agencija AFP navodi da se napad dogodio u 14 sati po lokalnom vremenu.

Pitanje odgovornosti

Glasnogovornik pokrajinske policije Mubarez Attal rekao je za tu agenciju da su svi poginuli bili “vjernici”.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad, a američka agencija napominje da su u istočnom Afganistanu aktivni i talibani i oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U četvrtak je UN objavio izvještaj u kojem se navodi da je više od 3.500 civila ubijeno, dok ih je 5.600 ranjeno u prvih devet mjeseci ove godine, navodi AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije