Afganistan: U zračnom napadu SAD-a ubijeni civili

Jim Mattis, SAD, Afganistan
Talibani su objavili da je Mattisov avion bio meta ispaljenih raketa (EPA)

U američkom zračnom napadu na Kabul, odgovoru na talibanski napad na međunarodnu zračnu luku tijekom posjeta šefa Pentagona Jima Mattisa, nekoliko je osoba stradalo u srijedu, objavio je NATO ne preciziravši je li riječ o poginulima ili ranjenima.

“Nažalost, neispravan projektil izazvao je više civilnih žrtava”, izvijestili su dužnosnici operacije “Odlučna potpora” u priopćenju, prenosi Hina.

Pobunjenici su ispalili nekoliko raketa i minobacačkih granata na zračnu luku i susjednu rezidencijalnu četvrt nekoliko sati nakon dolaska šefa Pentagona u Kabul.

U priopćenju se navodi da je zračni udar zatražen kao potpora afganistanskim specijalnim jedinicama koje su bile u borbi s napadačima na kabulsku zračnu luku, međutim, zbog greške na raketi došlo je i do civilnih žrtava.

Talibani: ‘Meta raketa Mattisov avion’

Priopćenje nije pružilo više detalja o tomu kako se incident dogodio, prenosi Reuters.

Za napad su odgovornost, prema izvješćima agencija, preuzeli i talibani i skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi Tanjug.

Prema ranijim podacima afganistanskog Ministarstva unutarnjih poslova, jedna je žena poginula, a 11 civila ranjeno u pucnjavi talibana na zračnu luku i okolicu.

Pojedinosti tih operacija u srijedu navečer nisu bile jasne i, prema lokalnim medijima, moglo bi biti više žrtava.

“Poduzimamo sve moguće mjere za izbjegavanje civilnih žrtava” navode iz “Odlučne potpore” i dodaju da “neprijatelji Afganistana i dalje djeluju u tim područjima i namjerno dovode civile u opasnost”.

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva unutarnjih poslova Najib Danish izjavio je da je raketa pala u blizini jedne kuće i da je tom prilikom ranjeno pet osoba, među kojima najmanje jedna žena.

Mattis je, kako je prenijela agencija AP, ovaj napad nazvao zločinom.

Talibani su na društvenim mrežama objavili da je Mattisov zrakoplov bio meta ispaljenih raketa, prenio je AFP.

Danish je izjavio za AFP da su rakete pale u blizini vojnog dijela zračne luke.

Mattis je u Kabul doputovao zajedno s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, nekoliko tjedana nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump obećao da će u Afganistan uputiti dodatnih 3.000 vojnika.

Obećana podrška SAD-a i NATO-a

Ovaj posjet nije ranije najavljen, navodi francuska agencija, dodajući da je Mattis prvi član kabineta predsjednika SAD-a koji je došao u Afganistan od objave strategije o ostanku američkih snaga u toj zemlji.

Prema Trumpovu planu, SAD šalje više od 3.000 dodatnih vojnika u Afganistan, gdje je već raspoređeno 11.000 njih, koji obučavaju i savjetuju sigurnosne afganistanske snage.

Mattis i Stoltenberg razgovarali su s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem i drugim dužnosnicima o misiji “obuke i pomoći”, čiji je cilj jačanje afganistanske vojske kako bi mogla sama braniti zemlju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ghanijem Mattis i Stoltenberg obećali su potporu SAD-a i NATO saveznika u vezi sa sukobima u Afganistanu i izrazili odlučnost u tomu da onemoguće da ta zemlja postane utočište za teroriste.

“Što Afganistan bude stabilniji, to ćemo mi biti sigurniji”, poručio je Stoltenberg, dodajući da je više od 15 članica Saveza pristalo uputiti dodatne snage.

Izvor: Agencije