Afganistan: U samoubilačkom napadu najmanje 18 mrtvih

Afgansitan, Napad
Nije jasno koliko je ubijeno civila, a koliko pripadnika sigurnosnih snaga, jer tijela nisu prepoznatljiva (Reuters)

U samoubilačkom napadu automobilom-bombom u afganistanskoj pokrajini Khost ubijeno je najmanje 18 ljudi na prvi dan mjeseca ramazana.

Automobil s bombom eksplodirao je dok je konvoj provincijskih sigurnosnih snaga prolazio pored stradalih.

Napadač je detonirao bombu u automobilu u blizini nogometnog stadiona koji se nalazi nedaleko od vojne baze, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Među ozlijeđenima i djeca

Lokalno stanovništvo kazalo je za Anadoliju kako je meta napadača bio konvoj afganistanskih snaga sigurnosti u Khost Cityju, glavnom gradu pokrajine.

Glasnogovornik guvernera pokrajine Khost Mubariz Zadran, rekao je za Al Jazeeru kako je poginulo 18 osoba, a deset ih je ozlijeđeno, od toga dvoje djece.

Nije jasno koliko je u napadu ubijeno civila, a koliko pripadnika sigurnosnih snaga.

“Tijela nisu prepoznatljiva i teško je reći radi li se o civilima ili sigurnosnim snagama”, rekao je jedan od liječnika.
Mohammadeen Mohammadi, šef pokrajinskog Ureda za javno zdravstvo rekao je da je najmanje jedna osoba među ozlijeđenima u kritičnom stanju.

Prvi dan ramazana ujedno je i državni praznik u Afganistanu.

Pojačana djelovanja talibana uoči ramazana

Jasnim kršenjem poziva misije Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) na prekid vatre tijekom ramazana, talibani su u petak objavili da će pojačati napade tijekom odabranog muslimanskog mjeseca.

U sjeverozapadnoj provinciji Badgis, gdje su pobunjenici napali sigurnosne snage, ubijena su 22 pobunjenika, šest pripadnika sigurnosnih snaga i osam civila, kazao je lokalni dužnosnik.

Prema njegovim riječima, u tom sukobu je ozlijeđeno 17 civila i 33 pobunjenika.

Ta provincija bori se i s talibanima i s pripadnicima skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), a kako se navodi, talibanske snage pojačale su svoja djelovanja uoči početka ramazana.

Izvor: Al Jazeera i agencije