Afganistan: U napadu na autobus 13 mrtvih

Ghani traži od SAD-a "fleksibilnost" u povlačenju preostalih 10.000 vojnika do kraja 2016. (Reuters)

Naoružani muškarci ubili su 13 putnika u autobusu koji se kretao ka jugu Afganistana u posljednjem napadu na civile tokom rata u toj državi, navode zvaničnici, a prenosi AFP.

Ubijeni pakistanski talibani

U napadu američkog bespilotnog aviona ubijeno je najmanje devet pakistanskih talibana u afganistanskoj pokrajini Nangarhar u utorak rano ujutro, saopćili su obavještajni zvaničnici.

Napad je dio kampanje zračnih udara bespilotnih aviona protiv pakistanskih boraca u Afganistanu i desio se u blizini poprišta žestokih sukoba na pakistanskoj strani granice u posljednjim danima.

Borbeni avioni napadali su položaje boraca u dolini Tirah u regiji Khyber.

Vojska je saopćila da je ubila brojne borce i da je najmanje sedam vojnika također poginulo, prenosi Reuters. 

Ubistva u utorak desila su se u provinciji Wardak, nedaleko od glavnog grada Kabula i ističu krhko sigurnosno stanje u državi u vrijeme kada se predsjednik Ashraf Ghani nalazi u posjeti Washingtonu.

Pred početak proljetne sezone borbi Ghani je zatražio od Sjedinjenih Američkih Država “fleksibilnost” u povlačenju preostalih 10.000 vojnika do kraja 2016. godine.

Ubijali jedno po jedno

Ataullah Khogyani, glasnogovornik provincijskog guvernera, za AFP je kazao kako je grupa naoružanih muškaraca otvorila vatru na autobus u Wardaku u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu, ubivši 13 osoba, među kojima je bila i jedna žena.

Autobus je vozio ka južnom gradu Kandaharu, nekadašnjem uporištu talibana.

Mohammad Ali, zamjenik guvernera susjedne provincije Ghazni, potvrdio je incident i kazao kako su napadači birali žrtve i ubijali ih jednu po jednu.

Oba zvaničnika su rekla kako se motiv napada još utvrđuje.

Izvor: Agencije