Afganistan: U 2018. rekordan broj civilnih žrtava

Prošle godine, u mnogobrojnim samoubilačkim i bombaškim napadima povrijeđeno je 7.189 osoba (AP)

U ratu u Afganistanu u 2018. godini je ubijeno više civila nego i u jednoj prethodnoj, sudeći prema izvještaju koji su u nedjelju objavile Ujedinjene nacije.

Broj poginulih civila je u poređenju sa 2017. godinom porastao za 11 posto, sa ukupnom brojkom od 3.804, među kojima je 927 djece. Pritom je povrijeđeno 7.189 osoba, u mnogobrojnim samoubilačkim i bombaškim napadima koji su potresali ratom zahvaćenu zemlju.  

Izvještaj je objavljen dan uoči nove runde razgovora između američkih i talibanskih predstavnika koji imaju za cilj završetak borbe. Ti pregovori bude nadu u mir, ali i strah da bi američko povlačenje iz Afganistana moglo voditi u još krvaviji građanski rat.

Razgovori u Dohi dolaze nakon višegodišnje eskalacije nasilja u Afganistanu.

Za 10 godina 32.000 civilnih žrtava

Prema UN-u, u protekloj deceniji je u Afganistanu poginulo namanje 32.000 civila, a još 60.000 je ranjeno.

Antivladine oružane grupe terete se za 63 posto žrtava.

“Vrijeme je da okončamo ovu ljudsku patnju i tragediju. Najbolji način da zaustavimo ubistva civila je da zaustavimo borbe“; rekao je Tadamichi Yamamoto, šef UN-ove misije u Afganistanu.

Rastu civilnih žrtava doprinio je povećan broj zračnih napada Amerikanaca i afganistanskih snaga, jer je preko 500 osoba poginulo u zračni operacijama.  

Izvor: Agencije