Afganistan: Policajci ubijeni na spavanju

Jedan policajac pobjegao s pobunjenicima nakon napada, saopćili zvaničnici (EPA)

U napadu pobunjenika na policijski punkt na jugu Afganistana ubijena četiri policajca, a dva su ranjena, dok su vlasti saopćile da je napad izveden uz pomoć pobunjenika koji se ranije infiltrirao u policiju.

Napadači su pred zoru otvorili vatru na punkt u okrugu Trin Kot, zabačenoj oblasti u provinciji Uruzgan, i ubili policajce na spavanju.

Portparol policije Farid Ahmad rekao je AFP-u da je jedan policajac pobjegao s pobunjenicima i da je on bio jedan od talibana koji se infiltrirao u policijske redove.

“Imao je veze s talibanima i pomogao im je da napadnu punkt. Pozvao ih je da napadnu dok su drugi policajci spavali”, rekao je Ahmad.

I provincijske vlasti su saopćile da je napad izveden uz pomoć “insajdera”, kao i da je jedan od napadača ranjen tokom napada nakon čega je uhapšen, navodi agencija Tanjug.

Ovakvi napadi izazivaju najveću zabrinutost za NATO snage razmještene u Afganistanu, a talibani tvrde da nije riječ o ubačenim “elementima”, već o osobama koje ih podržavaju u borbi protiv domaćih i stranih snaga sigurnosti.

Vlasti i NATO navode da su mnogi od njih prišli talibanima iz ličnih razloga.

U ponedjeljak je pripadnica afganistanske policije ubila američkog savjetnika u sjedištu policije u Kabulu, a vlasti su kasnije saopćile da je riječ o mentalno oboljeloj osobi.

Uvjeti za prekid vatre

Pakistanski talibani objelodanili su uvjete za prekid vatre, uključujući usvajanje islamskog zakona i prekid saradnje sa SAD, saopćio je portparol talibana.

Tu ponudu je neimenovani visoki vladin zvaničnik nazvao besmislenom, prenijela je agencija Reuters.

Talibani su zatražili da pakistanska vlast obustavi umiješanost u ratu u Afganistanu i da se preusmjeri na rat “osvete protiv Indije”.

Pobunjenici su optužili pakistansku vojsku za ulogu američkih “plaćenika” i traže prekid saradnje sa SAD.

Jedan od uvjeta je i usvajanje zakona i ustava u skladu sa islamskim zakonom.

Pakistanski vojni zvaničnici saopćili su prije mjesec dana da je lider pakistanskih talibana Hakimulah Mehsud izgubio operativnu komandu u korist zamjenika Vali er Rehmana, koga smatraju mnogo otvorenijim za pomirenje s pakistanskom vladom.

Međutim, talibani su negirali da Mehsud nije više operativni komandant.

Izvor: Agencije