Afganistan obilježava 30. godišnjicu sovjetskog povlačenja

Gotovo 15.000 sovjetskih vojnika i približno 1,2 miliona Afganistanaca poginulo je u ratu (EPA)

Afganistanci su se okupili na više mjesta u Kabulu u petak kako bi obilježili 30. godišnjicu povlačenja vojnika nekadašnjeg Sovjetskog Saveza iz Afganistana.

Na obilježavanju u predsjedničkoj palači afganistanski čelnik Abdullah Abdullah nazvao je prisutnost Sovjeta “kriminalom” od početka do kraja, prenosi HINA.

Sovjetski Savez okupirao je Afganistan u decembru 1979. kako bi održao na vlasti marksističku vladu, koju je podržavala Moskva.

Nakon invazije izbio je rat.

Gotovo 15.000 sovjetskih vojnika i približno 1,2 miliona Afganistanaca poginulo je u ratu.

Završio je 1989. povlačenjem sovjetske vojske, koju su pobijedili afganistanski ratnici, koje je podržavao SAD.

Amerikanci ili Sovjeti

Parlamentarac Sakhi Mushwani, koji kaže da je tokom sovjetske prisutnosti u zemlji izgubio 13 članova porodice te se i borio protiv Sovjeta, prisjeća se sreće koju je osjetio prije 30 godina kad su Afganistanci pobijedili “svjetsku supersilu”.

Stanovnik Kabula Pashtunmal Ahmadzai rekao je da je podržavao sovjetsku prisutnost te da su Afganistanci s oprezom čekali povlačenje vojske, najviše zbog doprinosa i ulaganja Sovjeta u Afganistan.

Sarwar Malang (73), također iz Kabula, prisjeća se da su obični građani bili optimistični u vezi s povlačenjem.

No, napominje da, ako bi danas morao birati, umjesto Amerikanaca izabrao bi Sovjete jer je u njihovo vrijeme nezaposlenosti i siromaštva bilo manje.

Izvor: Agencije