Afganistan: Korupcija duplo veća od prihoda

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je više puta obećavao da će obuzdati korupciju (AFP)

U korupciji u javnom sektoru u Afganistanu prošle godine je izgubljeno blizu 3,9 milijardi dolara, što je dvostruko više od budžetskih prihoda Afganistana (1,58 milijardi dolara), navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda (UN).

Taj iznos je otprilike jednak godišnjoj pomoći koju je međunarodna zajednica obećala Afganistanu do 2015. godine na prošlogodišnjoj konferenciji u Tokiju.

Izvještaj UN-ovog Ureda za drogu i kriminal moglo bi izazvati zabrinutost da će afganistanski dužnosnici loše upravljati doniranim sredstvima u zemlji koja stalno nosi etiketu jedne od najkorumpiranijih na svijetu, piše Reuters.

“Dok Afganistanci smatraju korupciju jednim od najhitnijih izazova s kojima je suočena njihova zemlja, čini se da se ona udomaćila, a mito je postalo prihvatljiv dio svakodnevnog života”, navodi se u izvještaju.

Stav građana

U istraživanju koje je obuhvatilo skoro 7.000 Afganistanaca utvrđeno je da je korupcija u zemlji porasla 40 posto od 2009. godine.

Polovica stanovnika morala je najmanje jednom podmititi javne službenike tokom 2012. godine.

Da je korupcija u Afganistanu način života potvrđuje činjenica da 68 posto ispitanih smatra kako je prihvatljivo da javni službenici mitom povećavaju svoja primanja.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je više puta obećavao da će obuzdati korupciju kako bi nastavio primati pomoć od međunarodnih donatora.

Međutim, ta praksa se nastavila, prijeteći krhkoj privredi i stabilnosti Afganistana, u kojem bi do kraja 2014. godine nacionalne snage sigurnosti trebale preuzeti odgovornost od snaga NATO-a, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije