Afganistan: Guverner kojem narod vjeruje

Najmoćniji guverner u Afganistanu tvrdi da se sjever te zemlje planski destabilizira kako bi se otvorila nova ruta za prolazak oružja i boraca koji planiraju napade u Srednjoj Aziji.

Talibani se u toj regiji bore protiv državnih snaga sigurnosti, a situacija u svih devet sjevernih pokrajina veoma je loša.

Atta Mohammad Noor je guverner pokrajine Balkh. Neki ga nazivaju ‘Kraljem sjevera’, a kada pogledate fotografije iz njegovog života, postaje vam jasno i zašto.

Bavljenje politikom

Počeo je boreći se uz mudžahedine protiv sovjetske okupacije prije 35 godina. Kad su talibani poraženi, skratio je bradu i počeo se baviti politikom.

Ljudi dolaze iz cijelog Afganistana kako bi se sastali s njim. Plemenske starješine i biznismeni nadaju se da će on, a ne vlada u Kabulu, riješiti njihove probleme.

„Ako se odlučite obratiti centralnoj vladi, za to je potrebno mnogo vremena, više sedmica ili mjeseci. Toliko morate čekati da bi vas primio predsjednik u Kabulu”, kazao je Abdullah Faizi, biznismen iz pokrajine Paktije.

Na sjeveru Afganistana trenutno je najveći problem sigurnost.

Atta Mohammed Noor smatra da se sjever namjerno destabilizira kako bi se otvorio novi put za oružje i borce, pripadnike grupa poput talibana i Međunarodnog pokreta Uzbekistana, koji planiraju napade u Srednjoj Aziji i južnoj Kini.

“Stvara se nova geografija rata, nova taktika. Promjene su očite. Ovaj rat je veoma opasan. Pokušali smo uspostaviti sigurnost u Balkhu, ali ima mnogo prijetnji. Naročito su problem novi pokreti usmjereni na Srednju Aziju i Sang Keong na jugu Kine”, istakao je Noor.

Tjeranje talibana

“Guverner je sigurnost u pokrajini Balkh uzeo u vlastite ruke. S pripadnicima snaga sigurnosti obišao je različite okruge kako bi protjerao talibane. To je donekle ojačalo položaj najvažnijeg pokrajinskog glavnog grada na sjeveru, Mazar- i-Sharifa”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Nicole Johnston.

U maju su talibanski borci, noseći policijske uniforme, napali ured tužioca u tom gardu, 500 metara od ureda samog guvernera. 18 osoba tada je poginulo.

“Da, zabrinuti smo. Zbog toga sam obukao uniformu i otišao na prve linije fronta. Zbog toga smo počeli slati snage da protjeraju talibane”, zaključio je Noor.

Rat protiv talibana proširio se izvan granica, a mnogi na sjeveru strahuju da ih čekaju mračni dani.

Izvor: Al Jazeera