Oglasi

Afganistan formira Savjetodavni odbor za mir

Savjetodavni odbor će biti inkluzivnog karaktera i davat će preporuke Vladi o svim važnim nacionalnim pitanjima.
U proteklih sedam dana Ghani je razgovarao s mnogim istaknutim političkim ličnostima u AfganistanuEPA

Predsjednik Afganistana Mohammad Ashraf Ghani saopćio je odluku o formiranju Savjetodavnog odbora za mir koji će imati zadaću da napravi iskorake u uspostavi mira i stabilnosti u toj zemlji, javlja Anadolija.

Ghani je na prijemu u predsjedničkoj palati Arg u Kabulu pojasnio da će Savjetodavni odbor biti inkluzivnog karaktera i davati preporuke Vladi o svim važnim nacionalnim pitanjima, s akcentom na uspostavu trajnog mira.

U proteklih sedam dana Ghani je razgovarao s mnogim istaknutim političkim ličnostima u Afganistanu.

Uspostava mira

Njegove konsultacije se podudaraju s pozivom američkog izaslanika Zalmaya Khalilzade da vlada i talibanski pokret ujedine timove za početak mirovnih pregovora.

Khalilzad se danas vratio u kabul iz Katara, u kojem je razgovarao s predstavnicima talibanskog pokreta.

Lokalni izvori javljaju da je Khalilzad optimističan da je moguće uspostaviti mir u Afganistanu prije aprilskih predsjedničkih izbora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.