Afganistan: Avion vraćen jer su parlamentarci propustili let

Čelnik afganistanske Uprave za civilnu avijaciju za incident je rekao da je 'potpuni prekršaj sigurnosnih protokola' (Reuters)

Zvaničnici afganistanske avijacije pokrenuli su službenu optužnicu protiv dvojice parlamentaraca nakon što je avion za Bamiyan na koji su zakasnili prisilno vraćen u prijestolnicu, jer je grupa ljudi spriječila avion da sleti na njegovom odredištu.

Let RQ-814 kompanije Kam Air krenuo je iz Kabula s 30 putnika, ali bez parlamentaraca iz Bamiyana – Ghulama Hussaina Naserija i Abdula Rahmana Shaheedanija, koji su rezervirali mjesto u avionu koji je kretao u 8 sati.

Prema lokalnim medijskim izvještajima, Shaheedanijev sin, policajac koji radi na aerodromu u Bamiyanu, bio je uključen u onemogućavanje slijetanja aviona tako što je s drugim policajcima otišao na pistu i prisilio avion da se vrati u Kabul.

Nakon što se avion vratio na kabulski međunarodni aerodrom “Hamid Karzai”, dvojica političara uspjela su se ukrcati u letjelicu.

Potpuni prekršaj protokola

Snimci do kojih je došla Al Jazeera prikazuju Shaheedanija u letjelici prije nego što je avion drugi put uzletio kako govori: “Svi će znati ko sam ja i koja je moja moć.”

Mahmoud Shah Habibi, čelnik afganistanske Uprave za civilnu avijaciju, za incident je rekao da je “potpuni prekršaj sigurnosnih protokola”, koji je prekršio afganistanske i međunarodne avijacijske zakone.

“Podnijeli smo službenu žalbu protiv parlamentaraca i istraga je pokrenuta”, rekao je on za Al Jazeeru.

“Šta god da se desilo ovdje, Kam Air nije se trebao naći pod pritiskom i trebalo je kontaktirati s relevantnim ljudima.”

Lokalna medijska organizacija Tolonews izvijestila je u srijedu da je najmanje pet viših sigurnosnih zvaničnika uhapšeno zbog nezakonitog poremećaja plana leta.

Shaheedanijev sin jedan je od uhapšenih.

Pokrajinska vlada u saopćenju je navela da su zapovjednik granične policije aerodroma Bamiyan, šest graničara i zapovjednik regionalne sigurnosti ispitani u vezi s incidentom.

‘Ovo se nikad prije nije desilo’

Shaheedani je, međutim, negirao učešće u sprečavanju slijetanja aviona u Bamiyanu.

“Nisam imao nikakvu ulogu u ovome. Let su vratile moje pristalice u Bamiyanu, nisam od njih tražio da to urade”, rekao je on za Al Jazeeru.

“Nakon što sam propustio let, dobio sam poziv u kojem sam obaviješten da je avion vraćen i da ću se biti u mogućnosti ukrcati. Došao sam na aerodrom bez ikakvih informacija o incidentu dok mi aerodromsko osoblje nije reklo šta se desilo.”

Samad Osman Samadi, izvršni direktor Kam Aira, za incident je rekao da je “veoma neuobičajen”.

“Ovo se nikad prije nije desilo”, rekao je za Al Jazeeru.

“Bili smo pod velikim pritiskom i brinuli smo se za sigurnost naših putnika, tako da nismo imali izbora osim da vratimo avion za Kabul. Blokirali su pistu i mi nismo mogli sletjeti.”

Nakon što se avion vratio u Kabul, putnici su se iskrcali, što je dovelo do kašnjenja i neugodnosti.

Osuda iz Parlamenta

Samadi je objasnio da je avion morao dopuniti gorivo prije ponovnog polijetanja za Bamiyan.

“Nakon što su se parlamentarci ukrcali u Kabulu, pista u Bamiyanu raščišćena je i mi smo sletjeli bez ikakvih ometanja.”

Veći broj parlamentaraca Wolesi Jirge (Donji dom Parlamenta) u srijedu je osudio ovaj čin i pozvao na potpunu istragu.

Kam Air je jedina afganistanska privatna aviokompanija, koja djeluje od novembra 2003. godine.

Kompanija upotrebljava iznajmljene avione, a leti ka Kabulu, Dubaiju i Istanbulu te ima nekoliko domaćih odredišta.

Izvor: Al Jazeera