Affan Fetić, dijete koje pravno ne postoji

U Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine traju podjele na entitetskoj osnovi. Prvi prijedlog Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB) bio je sporan predstavnicima iz entiteta Republika Srpska, a prijedlog Vijeća ministara o kojem se raspravljalo u utorak, nije dobio podršku predstavnika iz Federacije.

Dok Republika Srpska najavljuje uvođenje vlastitog zakona o jedinstvenom matičnom broju, u BiH se i dalje rađaju djeca koja ne mogu dobiti zdravstvenu knjižicu niti putne isprave.

Novorođenčad bez prava

Prije 36 dana majka Affana Fetića prvi put je u ruke uzela svoje novorođenče. “On je tu, u mojim u rukama i sada mi je jedino to važno”, kazala nam je tada Zuhra Fetić.

I mjesec dana poslije za državu Affan formalno i pravno ne postoji, izvještava Al Jazeerina reporterka Arduana Kurić.

Prvu vakcinu će primiti, zahvaljujući otpusnom listu iz porodilišta. Već druga je upitna, jer zdravstvenu knjižicu, bez jedinstvenog matičnog broja, nije moguće izvaditi.

Nije stigla ni prva finansijska naknada za porodilje, a ni putne isprave Affan nije mogao dobiti.

Porodica Fetić morat će pričekati s prvim porodičnim putovanjem.

O Zakonu koji je u raspravu poslan po hitnoj proceduri, raspravljano je svega desetak minuta, nakon čega je Zakon oboren, izvijestila je Kurić.

Nije ovo prvi put da zastupnici odbijaju prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o JMB.

Prijedlog kojeg je u hitnu proceduru poslalo Vijeće ministara za Sašu Magazinovića, zastupnika SDP-a je neozbiljan i protivustavan.

Posljednja šansa

“Iskorištena je prilika da se registri o JMB transformišu na način da matični brojevi budu podijeljeni po entitetskoj mjeri”, tvrdi Magazinović.

Za zastupnike iz RS-a ovim se završava priča o matičnom broju na nivou državnih institucija. Oni najavljuju donošenje zakona na nivou RS-a

“Ne postoji više nikakva mogućnost, bilo kakva mogućnost da se tema Zakona, izmjena zakona i uopšte zakona o JMB razmatra na nivou BIH. Ne postoji!”, kategorična je Dušanka Majkić, zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Senad Šepić iz Stranke demokratske akcije nazvao je ovo neprihvatljivom ucjenom, dok je za HDZ cijela ova priča čisto međuentitesko politiziranje.

“Nit bi prošli put propala RS da smo prihvatili onaj prijedlog, nit bi danas propala BiH da smo prihvatili ovaj prijedlog VM”, kaže Niko Lozančić, poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Ali sigurno ekonomski gube novi roditelji koji bez jedinstvenog matičnog broja ne mogu ostvariti osnovna prava, zagarantirana njihovoj djeci.

Izvor: Al Jazeera