Afere pedofilije i silovanja u Britaniji

Završavaju se istražne i sudske predradnje u vezi s navodnim seksulanim zlostavljačima iz redova medijske industrije u Velikoj Britaniji (Getty Images)

Piše: Vedat Spahović

LONDON – Ime policijske operacije je Yewtree – Tisovina. Čudesno ime dugovječnog, rijetkog i lijepog  stabla za jednu istragu sa monstruoznim obilježjima seks skandala, u izvedbi nekih top imena zabavljačke elite sa Ostrva.

Običan građanin ovog dijela svijeta se mjesecima pita zar su ovoj državi trebala desetljeća da se krene prevrtati po naslagama seksualne zloupotrebe maloljetnika, ponegdje čak i bolesnika i hendikepiranih, od strane ljudi koje su ti njihovi poklonici i “pacijenti” doživljavali Tisovinom, a ne smećem, na svojim malim ekranima.

Jimmy Savile

Počelo je zvanično u oktobru 2012, gotovo punu godinu dana nakon njegove smrti, sa neupamćenom nevjericom da je neko poput gospodina prezentera Savile ili “Jim will fix it” (sve će to Jim srediti), voditelja Top of the Popsa 20 godina, mogao silovati djevojke i mladiće ispod godišta zrelosti, seksualno ugrožavati čak bolesne i bespomoćne, iznuđivati seks, ucjenjivati pristankom na bludne radnje.

Čak 14 policijskih postaja izvršilo je istragu u kojoj je otkriveno da niti je Savile u ovoj raboti bio usamljen, niti je zloupotrebljena nekolicina, nego 589 njih, od čega se sumnja da je Savile odgovoran u 450 slučajeva. Neka djela su vršena, prema policijskim raportima, nad djecom ne starijom od osam godina.

O toku same istrage javljali su mediji, a javnost se čudom nije mogla načuditi. Policija je upotrijebila 400 separatnih linija utvrđivanja činjenica i odjednom se pojavilo skoro 250 svjedoka tog Savileovog nasilništva i zlodjela.

Ni danas, kada se ova tema obrađuje redovnim i specijalnim radijskim ili TV programom u Velikoj Britaniji, ta ista javnost koja je ćutala ne prestaje pitati zašto se četiri desetljeća ćutalo.

Neki će pitati sebe, neke će pitati isljednici, mnogi pitaju BBC – i sve ostaje bez pravog odgovora, a formiraće se komisije, tijela i organi.

Savile je, kao najvještije prikriveni humanitarac, imao prilaz, doslovno ključeve, kaže se u izvještajima mnogih bolnica i stacionara, gdje je, takođe, nad ljudima i djecom provodio svoje umno poremećene seksualne radnje, uz neograničeno povjerenje uprava i odbora.

Čuveni novinar Louis Theroux bio mu je na tragu 2000. u svojoj emisiji.

Savile mu je licemjerno odgovarao: “Živimo u čudesnom, smiješnom svijetu. Kako će tabloidi znati jesam li ja pedofil ili nisam? Kako će iko znati ko sam ja u stvari? Ja znam da nisam to na šta oni sumnjaju.”

Bilo je i drugih pokušaja da se objelodani ono što je jedna značajna manjina znala o njegovim nastranostima, ali neko je to negdje uvijek zataškavao, te je Savile uzmicao do smrti.

Prah mramornog kamena

Paul Gambaccini, takođe ime za sebe, koji je radio vrata do vrata sa Savileom na BBC radiju 1 još od 1973, sada veli da je bio svjestan svih tračeva o kolegi kome se čak u neko vrijeme pripisivala i nekrofilija: “Ciljao je, govorili su mi, bolesne, institucionalizovane.”

Ali zašto i kako te istine isplivavaju tek sad je tema koja će otići zajedno sa porušenim nadgrobnim spomenikom Jimu Savileu od strane njegove porodice, osramoćene njime.

Tajna Savileove monstruoznosti će otići u prah mramornog kamena nad grobom.

Britanske pristalice sapunica se dijele na dva tabora – sljedebenike serija “Eastenders” i “Coronation Street”. Zvijezda “Coronation Streeta”, glumac Bill Roache ili fiktivno Ken Barlow, u gotovo pet TV decenija, na sud će zbog navodnog dvostrukog silovanja djevojčice od 15 godina i to daleke 1967. godine. Bill ili Ken danas je osamedesetjednogodišnjak.

Ovo je samo jedan u redu novootvorenih procesa protiv slavnih i (ne)časnih.

U jednom intervjuu prošle godine, prije ovih optužnica, Roache reče da je “spavao sa skoro hiljadu žena”.

U udarnoj TV storiji Piersa Morgana, sada već slavnog i u Americi, Roache je izrazio  žaljenje “što je toliko varao svoju prvu ženu”.

Ekipa serijala “Coronation Street” muku muči da reedituje dijelove od momenta njegovog policijskog “zamrznuća” u stvarnom životu potencijalnog silovatelja, što tek treba biti dokazano na sudu.

Istraga se vodi protiv Maxa Clifforda, proslavljenog advokata slavnih i advokata u aferama sa specifičnim javnom težinom, po 11 tačaka seksualnog nasrtaja.

Privođeni su i jednako poznati u Australiji i Velikoj Britaniji – multisposobni umjetnik i zabavljač Rolf Harris te Freddie Starr, zbog sličnih navoda nasrtaja na maloljetne djevojke. 

Pjevač Gary Glitter postao je notorna zvijezda optužbi za seksualno razvratništvo, ali je vrlo zvučno odjeknulo privođenje vremešnog BBC sportskog komentatora i reportera Stuarta Halla, koji će se teretiti za tri seksualna nasrtaja na mlađe djevojke.

Privođenje Halla povećalo je mrlju na ugled kompanije za koju neki mediji kažu da joj nema ravne po prljavosti u posljednjih 50 godina na Ostrvu.

BBC svo vrijeme provocira i parlamentarnu diskusiju u Velikoj Britaniji.

Tako je, naprimjer, Harriet Harman, jedna od vodećih političarki Laburističke partije, tvrdila da ove sumnje sada “ostavljaju mrlju” na korporaciju, dok oni koji su u poziciji vlasti, poput ministrice za kuluturu Marie Miller, drže da će se BBC znati nositi sa aferom i odbijaju neovisnu istragu mimo korporacije. 

Komičar i bivši poznati voditelj kvizova i zabavnih emisija Jimmy Tarbuck je još jedan sa spiska navodnih počinitelja seksualne zloupotrebe muškog djeteta.

Za mnoge osumnjičene krivnja tek treba da se dokaže. Ono što pokreće talase reakcija, naročito u otvorenim i kontakt programima, jeste “svijet svjedoka koji su progovorili”, donosi jedan tabloid.

Legendarni britanski pantomimičar Christopher Biggins (64) rekao je na jednom humanitarnom događaju “da bi bio u stanju ubiti zbog zloupotrebe djece, a da je Jimmy Savile bio zlo nad zlom”.

Gurano pod ćilim

Međutim, on, takođe, propituje neka svjedočenja žena koje su mogle biti u njihovim dvadesetim godinama, te 40 godina kasnije tvrde policiji da su bile silovane.

Teret procesuiranja i pod ćilim gurane zloupotrebe ranjivih lica, kako piše većina britanskih medija ovih dana, mjeriće se ovoga ljeta i litrima znoja u porodicama tobožnjih počinitelja.

Završavaju se istražne i sudske predradnje u vezi s navodnim seks zvijerima iz redova zabavljačke i druge medijske industrije u Velikoj Britaniji.

Sudski procesi će dati mnogo konkretnije odgovore – i za neke počinitelje oni će se desiti brže nego što su mogli i slutiti, a taman su pomislili da su na sigurnom.

Neki od osumnjičenih su nositelji kraljičinih titula i “činova”.

Izvor: Al Jazeera