Afera Patria se širi i na Hrvatsku

Podignuta optužnica protiv Janeza Janše (EPA)

Istraga o aferi Patria narednog mjeseca će se proširiti na Hrvatsku. Finski istražitelji najavili su kako će se istraga o mogućem davanju i primanju mita prilikom kupovine oklopnih vozila od finske kompanije vojne opreme iz Slovenije preseliti nešto južnije.

Do početka augusta, slična istraga bi se trebala okončati u Sloveniji, gdje, kako kažu Finci, postoje „veoma jake“ naznake o korupciji prilikom nabavke navedenih vozila. Iz nekih dijelova sakupljenog materijala istražitelji sumnjaju na nelegalne radnje i u Hrvatskoj.

Hrvatska je na javnom tenderu 2007. godine od Patrije kupila 84 oklopnjaka za 112 miliona eura, a potom je ugovorena kupnja dodatna 42 vozila. Tada je ministar odbrane Hrvatske bio Berislav Rončević.

Slučaj Slovenije

Godinu ranije, Slovenci su ugovorili kupovinu 135 vozila iz Finske. Pod lupom istražitelja u Sloveniji su bili bivši premijer Janez Janša, bivši ministar obrane Karl Erjavec i bivši zapovjednik oružanih snaga Albin Gutman. Protiv Janše je podignuta optužnica koju je bivši šef vlade odbacio.

„U augustu ćemo završiti istragu u Sloveniji. Potom ćemo se potpuno posvetiti radnjama u Hrvatskoj, odnosno početi ozbiljnu istragu,“ rekao je za Večernji list glavni inspektor Finskog ureda za istraživanje Kaj-Erik Bjorkvist.

Finski državni tužitelj Juka Rape kazao je kako vjeruje da će slovenački slučaj „imati na stolu“ u septembru, te dodaje da istraga ne bi bila pokrenuta u Hrvatskoj da „ne postoje ozbiljne sumnje“.

„Osobe za koje se sumnja da su umiješane svakako nisu ljudi s ulice“, ističe Rape, koji, kao i Bjorkvist, smatra kako će istraga u Hrvatskoj biti puno brže završena nego što je to bio slučaj u Sloveniji.

Lažirano knjigovodstvo

S obzirom na hrvatski završetak pregovora s EU, očekuje se brza i efikasna istraga. Afera Patria dosad je najveća korupcijska istraga u Finskoj u međunarodnom poslovanju.

Na sudu u Helsinkiju prije dvije sedmice izrečena je prvostepena presuda u slučaju Patrijine prodaje topova Egiptu, u kojem su tužitelji tvrdili da je bilo podmićivanja. Četiri Patrijina zaposlenika optužena su za lažiranje knjigovodstvenih podataka, no sama kompanija je oslobođena svih optužbi.

Egipatski posrednici u poslu, za koje se sumnjalo da su primali mito, nisu bili državni službenici, ustanovio je sud. Ishod tog slučaja neće se odraziti na Sloveniju i Hrvatsku jer je bila riječ o prodaji drukčijih proizvoda, a i posao su vodile druge osobe.

Patria, koja je u 73-postotnom vlasništvu države, dobila je od finskog Državnog ureda za istragu informaciju o pokretanju istrage u Hrvatskoj, no ne i same detalje. U kompaniji „čvrsto odbacuju” navode ističući kako se koriste isključivo poštenom praksom.

Izvor: Agencije