AfD želi zabranu minareta i mujezina u Njemačkoj

AfD optužuju da koristi jezik sličan onome u Hitlerovoj Njemačkoj (EPA)

Antiimigrantski nastrojena Alternativa za Njemačku (AfD) ocijenila je da islam nije kompatibilan s njemačkim ustavom i obećala da će za dvije sedmice na stranačkom kongresu zatražiti zabranu minareta i burki.

AfD je ostvarila dobar rezultat na trima regionalnim izborima prošli mjesec, okoristivši se raširenim strahom u pogledu toga kako će se Njemačka nositi sa izbjegličkim i migrantskim priljevom, s više od milion ljudi koji su stigli prošle godine.

“Islam je sam po sebi politička ideologija koja nije kompatibilna s ustavom”, rekla je potpredsjednica AfD-a Beatrix von Storch za list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

“Želimo da se zabrane minareti, mujezini i burke”, dodala je Storch, koja je članica Evropskog parlamenta, prenosi Hina.

Konzervativci Angele Merkel također su pozvali na zabranu burke, rekavši da potpuna pokrivenost cijeloga tijela koju prakticiraju neke muslimanke ne bi trebala biti praksa u javnosti. Oni međutim nisu rekli da je islam nekompatibilan s njemačkim ustavom.

Uspon AfD-a

Uspon AfD-a, koji se podudara s jačanjem drugih evropskih antiimigracijskih stanaka uključujući Nacionalnu frontu u Francuskoj, razbio je centristički konsenzus kojim su umjerene stranke formirale saveze u Njemačkoj.

Prošli mjesec stranka je osvojila 24 posto glasova u pokrajini Saska-Anhalt, nadmašivši čak i Socijalne demokrate (SPD), koalicijskog partnera Merkel u Berlinu. AfD, osnovana 2013., također je snažno nastupila u drugim dvjema pokrajinama. 

Uspon stranke bio je kontroverzan. Vicekancelar Sigmar Gabriel, socijaldemokrat, rekao je da njemačka desnica, predvođena AfD-om, koristi jezik sličan onome u Hitlerovoj Njemačkoj.

Takve optužbe stranku nisu pokolebale u njenom antiimigracijskom usmjerenju.

“Islam nije religija poput katoličkog ili protestantskog kršćanstva, nego je prije intelektualno povezivana s preuzimanjem države” , rekao je Alexandar Gauland, koji vodi AfD u Brandenburgu.

“To je razlog zbog kojega je islamizacija Njemačke opasna”, rekao je za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Izvor: Agencije