AfD pod pritiskom zbog ilegalnih donacija iz Švicarske

Na uplatnicama se vidi da je svrha uplate predizborna pomoć za Alice Weidel (EPA)

Predsjednica zastupničkog kluba desne, populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Alice Weidel dospjela je pod veliki pritisak javnosti nakon što je otkriveno da je njen izborni krug uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora primao ilegalne donacije iz Švicarske.

“Ako se zaista pokaže da je donacija bila ilegalna, onda Alice Weidel mora podnijeti ostavku i povući svoj zastupnički mandat“, rekao je za dnevnik Handelsblatt glasnogovornik za budžetska pitanja vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Johannes Kahrs.

Opoziciona stranka Zeleni je predsjedništvo AfD-a pozvalo na „preuzimanje odgovornosti“ u ovom slučaju.

Pozadina pritiska je otkriće zajedničkog tima novinara javnog servisa WDR-a i NDR-a te dnevnika Sueddeutsche Zeitunga, koji je otkrio da je izborni krug članice čelništva AfD-a na Bodenskom jezeru, u razdoblju uoči parlamentarnih izbora 2017., primio ilegalne donacije od jedne švicarske farmaceutske tvrtke u ukupnoj visini od 130.000 eura.

Weidel odbija preuzeti odgovornost

Kako proizlazi iz istraživanja, AfD je i sam uvidio da je donacija ilegalna te je kompletan iznos doznačio natrag uplatitelju, ali tek u aprilu ove godine.

Alice Weidel odbija pozive za preuzimanjem odgovornosti iz ovog skandala.

„Donacija nije bila upućena na mene, nego na lokalnu podružnicu AfD-a. Ne vidim zašto bi ja lično trebala odgovarati“, rekla je Weidel.

Ona je ustvrdila kako ne poznaje donatora niti je upoznata s motivima ove donacije. Dodala je kako je djelatnica ureda AfD-a na Bodenskom jezeru donaciju prijavila pokrajinskom blagajniku AfD-a te da je pošla od toga da je „stvar u dobrim rukama“.

Na uplatnicama koje stoje medijima na raspolaganju, međutim, vidi se da je svrha uplate „predizborna pomoć za Alice Weidel“.

AfD, koji svoj program gradi isključivo na kritici izbjegličke politike Angele Merkel, na prošlogodišnjim izborima je osvojio 12,6 posto glasova i tako po prvi put ušao u Bundestag.

Izvor: Agencije