AfD pod prijetnjom nadzora obavještajne službe

AfD je od septembra 2017. glavna opoziciona stranka vladi njemačke kancelarke Angele Merkel (EPA)

Njemačka obavještajna služba upozorila je ekstremno desničarsku Alternativu za Njemačku (AfD) da bi mogla da bude stavljena “pod nadzor” zbog ekstremističkih govora pojedinih članova te stranke.

Savezni ured za zaštitu Ustava nije još zvanično “stavilo pod nadzor” AfD, već je uputio upozorenje poslije višemjesečnog razmatranja govora članova stranke osnovane 2013. godine, saopćili su izvori bliski njemačkoj vladi.

Njemačka obavještajna služba će nastaviti istragu kako bi se utvrdilo da li postoji veza između članova AfD-a, koja je od 2017. u parlamentu, i radikalne ekstremne desnice i neonacističkog miljea, prenosi Beta.

Zvanični nadzor

Kasnije može da bude donijeta odluka o zvaničnom stavljanju stranke pod nadzor. Takva odluka bi omogućila vlastima da prisluškuju telekomunikaciju članova, prikupljaju lične podatke, regrutiraju “informatore” ili koriste “infiltrirane agente”.

AfD je od septembra 2017. glavna opoziciona stranka vladi njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ta stranka se nada dodatnoj popularnosti ove godine pošto su za maj zakazani izbori za Evropski parlament, a kasnije i regionalni izbori u Njemačkoj.

AfD je osvojio sedam poslaničkih mjesta u Evropskom parlamentu na izborima 2014. godine, kada je stekao popularnost zahvaljujući oštrim izjavama protiv dolaska migranata u Njemačku.

Izvor: Agencije