Aerodromski psi novi kamen spoticanja Beča i Ankare

Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je austrijske ustanove da budu obazrivije prilikom kontrola (EPA)

Kontrola putnika u bečkoj zračnoj luci Schwechat razlog je novih tenzija u odnosima Austrije i Turske, javljaju agencije.

Pripadnici Ministarstva financija Austrije, uz pomoć pasa koji otkrivaju novac, proveli su kontrolu putnika na letu Turkish Airlinesa, što je izazvalo negodovanje i putnika i službene Ankare.

Uz pomoć pasa provjeravano je nose li putnici veće novčane iznose od dozvoljenih.

Jedan putnik snimio je cijeli događaj, a na snimci se jasno vidi kako putnici negoduju zbog toga što se psima dozvoljava da njuše po njima, i to još i po najintimnijim dijelovima tijela.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske nakon tog događaja objavilo je priopćenje u kojem osuđuje ponašanje austrijskih vlasti i poziva austrijske ustanove da budu obazrivije prilikom kontrola.

Turska je Austriji odgovorila istom mjerom. U zračnoj luci u Istanbulu policija je kontrolirala putnike na letu za Austriju, također uz pomoć službenih pasa.

‘Ponižavajuća’ kontrola

Turski mediji bili su oštriji i tvrdili da je riječ o “arogantnim pripadnicima austrijske službe koji su proveli rasističku kontrolu”.

I mediji, ali i sami putnici tvrde da je kontrola, koja je provedena nakon što su prošli sve prethodne sigurnosne pretrese, bila ponižavajuća.

Iz austrijskog Ministarstva financija odgovorili su da je riječ o normalnoj kontroli i da “dosad nije bilo nikakvih pritužbi”.

Psi koji traže novac, kako navode, koriste se već godinama, i to gotovo svakodnevno. Kontrola nije imala nikakve veze s porijeklom putnika, dodaju.

Asocijacija na Abu Ghraib

Koliko je osjetljiva primjena službenih pasa prema turskim i drugim putnicima islamske vjere svjedoči i činjenica da je turski generalni konzul u Beču, čim je obaviješten o ovom događaju, odmah otišao u zračnu luku da razjasni stanje.

Prema njegovim riječima, kad je riječ o službenim psima, “Turci odmah pomisle na scene koje su se dogodile u Abu Ghraibu i mučenje iračkih zatvorernika od američkih vojnika”.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu nedavno je Beč nazvao “centrom rasizma” u Europi i otkazao sudjelovanje na konferenciji Međunarodnog centra za razvoj migracija u glavnom gradu Austrije.

Izvor: Agencije