Aerodromi u Brazilu nisu spremni za Mundijal

Dok u Brazilu već tinja nezadovoljstvo zbog potrošenih 11 milijardi dolara na pripremu Svjetskog nogometnog prvenstva, aerodromi u mnogim brazilskim gradovima domaćinima još nisu spremni. Do prve utakmice ostalo je manje od dva mjeseca, a putnike koji dolaze na aerodrom u Braziliji dočekuju građevinski radnici i oprema.

“Kakvo loše planiranje… Niko nema obzira prema putnicima. Usluga je užasna. Na aerodromu vlada haos”, žali se putnik Carlos Eduardo Goias.

Situacija nije takva samo u Braziliji, gdje bi uskoro trebao biti otvoren jedan od novih terminala, budući da i na drugih 15-ak velikih aerodroma u 12 gradova domaćina SP-a traje neka vrsta renoviranja. Svugdje radovi kasne.

“Bilo je štrajkova radnika i neke kompanije nisu mogle ispoštovati ugovore. Zbog pretjerane cijene, sudovi su obustavili pojedine projekte. Da, mnogo je faktora koji su doveli do kašnjenja radova”, priznaje Marco Antonio Teixeira, stručnjak za državnu administraciju.

Radove počeli krajem 2012.

Al Jazeerin reporter Gabriel Elizondo podsjeća kako je Brazil dobio SP prije više od sedam godina, ali je tek u decembru 2012. Vlada odlučila djelomično privatizirati aerodrom u Braziliji i dodijeliti ugovore kompanijama koje će biti odgovorne za njegovo renoviranje.

“Zbog toga su građevinski radovi počeli tek početkom prošle godine i zbog toga je, samo dva mjeseca prije SP-a, ostalo još mnogo posla koji treba uraditi”, javlja Elizondo.

Uprava aerodroma želi se pohvaliti novom, luksuznom VIP zonom, najvećom u Latinskoj Americi, koja ima vrhunski opremljen bar, dva kućna kina, čak i dvorane za sastanke.

“Za dva mjeseca vidjet ćete potpuno novi aerodrom i to je ono što je bitno. Putnicima ćemo pružiti ono što su godinama trebali imati”, najavljuje Daniel Ketchibachian, komercijalni direktor aerodroma.

Do tada će ostatak aerodroma izgledati kao ogromno gradilište, na kojem radnici znaju da ne smiju izgubiti ni dan ako žele završiti radove do otvaranja Mundijala.

Izvor: Al Jazeera