Aerodrom u Barceloni normalno radi, očekuju se novi protesti

Otkazano je 110 letova na aerodromu u Barceloni, što je bilo 10 posto predviđenih letova za ponedjeljak (EPA)

Međunarodni aerodrom u Barceloni, El Prat, vraća se u utorak u normalu nakon što su ga dan ranije blokirale tisuće zagovornika nezavisnosti Katalonije ogorčene osuđujućim presudama katalonskim dužnosnicima, javlja Hina.

No, hrvatska agencija doznaje kako se tijekom dana očekuju novi prosvjedi, zbog čega je policija postavila željezne ograde i provodi kontrolu i na aerodromu, i na glavnom željezničkom kolodvoru Sants.

Središte prosvjeda u ponedjeljak je bila zračna luka koju su prosvjednici htjeli zauzeti kako bi svijetu ukazali na “nepravednu presudu”. Ondje je došlo do okršaja s policijom, koja je nastojala spriječiti prosvjednika da ne uđu u zaštićeni dio aerodroma i kontrolni toranj.

Policija je koristila pendreke i ispaljivala projektile za rastjerivanje mase, bačena je i dimna bomba, a prosvjednici su bacali predmete na policiju i postavljali barikade.

Nije bilo teže povrijeđenih

List El Mundo u utorak je izvijestio, pozivajući se na službene izvore, da je liječničku pomoć zatražila 131 osoba, od čega većina na aerodromu, te 40 policajaca. Zasad nema informacija da je itko teže ozlijeđen.

Tisuće prosvjednika okružile su tom prilikom zgradu aerodroma onemogućivši cestovni i željeznički pristup zračnoj luci, dok su neki uspjeli ući proći dio za kontrolu putnika.

Putnici i osoblje zrakoplovnih kompanija morali su pješke dolaziti na aerodrom, a policija je puštala samo one s putnim kartama. Otkazano je 110 letova na tamošnjem aerodromu, što je bilo oko 10 posto predviđenih letova za ponedjeljak. Neki letovi predviđeni za utorak ujutro također su otkazani, no tijekom dana bi se promet trebao odvijati prema ustaljenom rasporedu.

“Blokirati jedan aerodrom nije isto što i blokirati cestu. Pravo na prosvjedovanje nije pravo bez granica. To okupljanje nije bilo prijavljeno”, rekao je španjolski ministar javnih radova José Luis Abalos za katalonski javni radio.

Dosad su u Kataloniji prosvjednici znali blokirati prometnice i željezničke pruge, kao jučer kada je bila prekinuta linija između gradova Girone i Figuerasa jer su oštetili prugu.

Katalonija je jedan od industrijski i turistički najrazvijenih dijelova zemlje, gdje nastaje 19 posto španjolskog BDP-a.

Kazne od devet do 13 godina

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra pozvao je zagovornike nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske za 7,5 milijuna stanovnika, na “odlučan, demokratski i nenasilni” odgovor na izrečene presude. 

Španjolski mediji ocjenjuju kako posljedice i snaga prosvjeda nisu bili snažni, barem ne na onoj razini kakvu su mnogi očekivali uslijed presuda koje su pobudile emocije kod zagovornika nezavisnosti, a kod nekih izazvale i šok.

Vrhovni sud u Madridu osudio je devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. i posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

Oni su osuđeni za poticanje stanovništva na ustanak u cilju rušenja državnog poretka te za korištenje javnog novca za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Katalonska vlada u Barceloni presudu je nazvala “nepravednom” i “osvetom” dok je središnja španjolska vlada u Madridu poručila kako je sudski postupak bio “pravedan” te da su dužnosnici osuđeni zbog “kršenja zakona”.

Izvor: Agencije