Advokatska komora Beograda odbila Vladimira Vukčevića

Ovo je drugi put da Advokatska komora Beograda odbija da uvede Vukčevića u svoju evidenciju (Arhiva)

Advokatska komora Beograda odbila je prijem bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Kako je za Al Jazeeru potvrđeno u Komori, većina članova Upravnog odbora te institucije smatra da Vukčević nije dostojan upisa u advokatski imenik, jer je navodno dozvolio da mu se bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić miješa u procese.

Bavljenje advokaturom ranije nije bilo omogućeno ni nekadašnjoj ministrici pravde Snežani Malović, kao ni bivšoj predsjednici Visokog vijeća sudstva Nati Mesarović, koja je sudila u slučaju ubistva bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

‘Orkestrirana kampanja ratnih zločinaca’

To je drugi put da Advokatska komora Beograda odbija da u svoju evidenciju uvede Vukčevića, a prethodni put je njegov zahtjev odbijen uz obrazloženje da nije dostavio kompletnu dokumentaciju.

Vukčević je bio prvi tužilac za ratne zločine i tu funkciju je obavljao od 2003. do 2015. godine, kada je penzioniran, a nakon njega je Tužilaštvom rukovodio njegov prvi zamjenik Milan Petrović.

Vukčević je, dok je bio tužilac, izjavio kako se njegova kancelarija suočava sa “orkestriranom kampanjom ratnih zločinaca i nacionalista, u sklopu koje su ih neki zvaničnici optužili i za špijuniranje za potrebe SAD-a”.

Provladini mediji kritizirali su Vukčevića, kao i njegovog zamjenika Brunu Vekarića.

Izvor: Al Jazeera i agencije