Advokat: Zastrašujuće optužbe protiv australskih medija

Pell je postao najviši katolički svećenik u svijetu osuđen za seksualno zlostavljanje djece i osuđen je na šest godina zatvora (EPA)

Optužbe protiv desetina novinara i izdavača u Australiji zbog izveštavanja o suđenju kardinalu Džordžu Pelu za seksualno zlostavljanje zastrašiće novinare u budućem izveštavanju o pravosuđu ako budu proglašeni krivim za kršenje zabrane izveštavanja, rekli su branioci novinara na sudu u ponedeljak.

Tužioci u državi Viktoriji na jugu zemlje optužili su 23 novinara i 12 medija za pomoć i podsticanje nepoštovanja suda kod stranih medija i kršenje zabrane izveštavanja, nametnute kako bi se obezbedilo pošteno suđenje.

Pel je postao najviši katolički sveštenik u svetu osuđen za seksualno zlostavljanje dece i osuđen je na šest godina u februaru. Sada čeka žalbu.

Među onima koji su optuženi su Nine Entertainment Co, Age, Australian Financial Review, Macquarie Media i nekoliko izdanja News Corpa.

Novinarima prijete kazne zatvora do pet godina

Kršenje zabrane izveštavanja može biti kažnjeno zatvorom do pet godina i novčanom kaznom do 100.000 australijskih dolara pojedincima i približno 500.000 australijskih dolara kompanijama.

Ponedeljak je prvi dan suđenja u slučaju koji je ukazao na potencijalno teške posledice kršenja zabrane izveštavanja te na nemoć tih pravila u pokušaju ograničavanja izveštavanja u digitalno doba.

Presuda o krivici imala bi “zastrašujući efekat” na otvorenost pravosuđa prema javnosti i demokratiju u Australiji, rekao je Metju Kolins, advokat koji predstavlja sve optužene medijske organizacije.

Viktorijski okružni sud prošle godine je zabranio izveštavanje o suđenju Pelu ili njegovom ishodu kako bi sprečio predrasude porote uoči drugog suđenja, koje naposletku nije ni održano.

U decembru je porota u prvom suđenju utvrdila Pelovu krivicu za zlostavljanje dvojice dečaka iz crkvenog hora. O presudi su uveliko na internetu izveštavali strani mediji. Neki australijski mediji upućivali su na presudu ne imenujući direktno Pela.

“Oni se nisu referirali na kardinala nego samo na činjenicu da postoji šira priča koja ne može da bude ispričana”, rekao je Kolins.

Izvor: Agencije