Advokat: Ratko Mladić u kritičnom stanju

General Vojske RS-a Mladić je prvostepenom presudom Tribunala u Hagu u novembru 2017. osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina počinjenih u BiH (EPA)

Zdravstveno stanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića je kritično zbog unutrašnjeg krvarenja nakon operacije debelog crijeva prije dva mjeseca, potvrdio je za sarajevski portal Klix njegov advokat Miodrag Stojanović.

Portal Klix prenosi da je problem postoperativnog perioda produžen.

“To je ispod kritične granice i ne može da mu zaraste rana zbog čega stalno krvari. Smršao je, izgubio snagu i ne može da jede. Trenutno je smješten na liječenju unutar pritvorske jedinice i nema nikakvih pomaka u vezi sa izmještanjem za liječenje”, dodao je Stojanović.

Statusna konferencija Ratku Mladiću, koja je bila pomjerena za 29. maj, a žalbena za 17. juna, odgođene su na neodređeno vrijeme.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale (MICT) Carmel Agius, suda nasljednika Haškog tribunala, objavio je da će dva preostala suđenja s područja bivše Jugoslavije bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, te u predmetu Stanišić i Simatović, biti završena u prvoj polovini 2021. godine.

Presuda Mladiću

General Vojske Republike Srpske Mladić je prvostepenom presudom Tribunala u Hagu, čiji je rad naslijedio Mehanizam, u novembru 2017. osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini te u pritvoru čeka okončanje žalbenog postupka i drugostepenu presudu.

Bivšeg komandanta Vojske RS-a sud je tada proglasio krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskom paljbom i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce od 1992. do 1995. godine.

Na tu je presudu žalbu uložila odbrana, a tužilaštvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest općina u Bosni i Hercegovini.

Mladić je u pritvoru u Scheveningenu od 31. maja 2011.

Prvu optužnicu protiv njega Haški tribunal podigao je u novembru 1995.

Odgođena konferencija

Mehanizam za krivične sudove u Hagu odgodio je statusnu konferenciju u postupku protiv Mladića, koja je bila zakazana za 29. maj, a trebala je biti održana videovezom.

Pretpretresni sudija odlučio je odgoditi konferenciju, na kojoj se razmatraju pitanja u vezi s pritvorom, zdravljem, posjetama i drugim statusnim pitanjima haških pritvorenika, dok ne bude uvjeta da se konferencija održi u sudnici u prisustvu Mladića i njegovog branioca.

Konferencija je prvobitno trebala biti održana 29. maja videovezom uspostavljenom između pritvorske jedinice u kojoj je smješten Mladić i sudske zgrade Mehanizma za krivične sudove u Hagu, a imajući u vidu zaštitne mjere od korona virusa i bolesti COVID-19.

Izvor: Al Jazeera i agencije