Advokat: Novo suđenje Harisu Čauševiću

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu Harisu Čauševiću zvanom Oks u slučaju terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, te naložilo ponovno suđenje, potvrdio je advokat osuđenog Ifet Feraget za Al Jazeeru. 

Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda prvostepenog postupka a novo suđenje očekuje se u novembru. 

Čaušević je osuđen 20. decembra 2013. godine na 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine, kada je od eksplozije improvizovane eksplozivne naprave poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teško ranjena njegova koleginica Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet policajaca. 

Drugooptuženi u ovom slučaju, Naser Palislamović, oslobođen je svih optužbi u prvostepenom postupku. 

Sud BiH je 22. decembra 2010. godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu, kojom se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović terete za krivično djelo terorizam.

Podnesena optužnica je tokom glavnog pretresa izmijenjena pismenim podneskom Tužilaštva BiH od 24. septembra 2012. godine i to u činjeničnom dijelu, dok je pravna kvalifikacija krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret ostala ista.

Velika materijalna šteta

U izmijenjenoj optužnici se navodi da su se optuženi Čaušević i Palislamović u više navrata tokom 2010. godine sastajali u Bugojnu i dogovorili da 27. juna 2010. godine u ranim jutarnjim satima počine teroristički čin postavljanjem pripremljene improvizirane eksplozivne naprave na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno (PU Bugojno) i da njenim aktiviranjem izazovu eksploziju.

Pored ljudskih žrtava, u optužnici se navodi da je ovim činom pričinjena velika materijalna šteta i to na objektu, zgradi Policijske uprave Bugojno, te na okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila.

U optužnici se dalje navodi da je cilj optuženih bio da počinjenjem ovakvog djela prisile organe vlasti Bosne i Hercegovine da nešto izvrše, kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva, te ozbiljna destabilizacija osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije