Advokat: Nevažeća tužba protiv Hrvatske za ustaške zločine

Hrvatski mediji prenijeli su vijest za ustaške žrtve traže odštetu 3,5 milijarde dolara (Ilustracija)

Privatna tužba koju su Okružnom sudu u američkoj državi Illinois protiv Republike Hrvatske podnijele žrtve i potomci žrtava ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu, zahtijevajući 3,5 milijarde dolara odštete, nije važeća, tvrdi američki odvjetnik Jonathan Levy.

Odvjetnik Levy, koji ima ured u Washingtonu, rekao je za Balkansku istraživačku regionalnu mrežu (BIRN) kako je njegovim klijentima, čija se imena nalaze među podnositeljima tužbe, ukraden identitet.

“Predstavljam tužitelje Lalića i Kljaića, koji nisu znali da je tužba podnesena u njihovo ime i oni nemaju veze s odvjetnicima koji su u ovo uključeni. Navedena tužba pred Okružnim sudom u Illinoisu podnesena je bez suglasnosti tužitelja i nevažeća je zbog krađe identiteta i prevare suda”, tvrdi Levy.

Prije nekoliko dana, zagrebački Večernji list objavio je vijest po kojoj potomci žrtava iz Drugog svjetskog rata traže odštetu za oduzetu imovinu, ali i pričinjenu nematerijalnu štetu.

Među podnositeljima tužbe nalazili su se potomci hrvatskih Srba, Židova i Roma – Lizabeth Lalić, Mladen Đuričić, Robert Predrag Gaković, Veljko Miljuš, Bogdan Kljaić, David Levy i Daniel Pjević.

Kljaić: Nisam podnio tužbu

Odvjetnik Levy zastupa dvoje klijenata, Lalić i Kljaića, u slučaju protiv Vatikana, od koga potražuju novac koji su ustaše položile u Vatikansku banku.

Navodi i kako su najmanje tri druga tužitelja, koji su navedeni u tužbi protiv Hrvatske, preminuli te pretpostavlja da ni ostali ne znaju za tužbu.

“Lalić i Kljaić ne žele tužiti Hrvatsku, koja je država nasljednica (Socijalističke) Federativne Republike Jugoslavije na osnovu međunarodnog prava. Oni već sudjeluju u procesu s Vatikanom oko ustaškog blaga, koji će sad, nadamo se, Hrvatska poduprijeti”, navodi Levy.

I Bogdan Kljaić je, za beogradski Blic, demantirao da je jedan od podnositelja sporne tužbe.

„S tog popisa, jedino smo Lizabeth Lalić i ja živi. Nijedan advokat nije nas kontaktirao prije nego što su tužili Hrvatsku. Bukvalno sam se zaprepastio kad sam vidio da se moje ime spominje u tekstovima o ovom slučaju“, rekao je Lalić.

BIRN podsjeća da su Srbi, Židovi i Romi bili meta ustaškog pokreta. Ubijali su ih ili slali u logore u Hrvatskoj ili Njemačkoj, dok je njihova imovina oduzimana.

Konfiskacija imovine u vrijeme NDH bila je dio procesa poznatog kao “arijanizacija imovine”, navodi BIRN, kojom je, na osnovu rasnih zakona donesenih 1941. godine po uzoru na nacističke, vlasništvo Srba, Židova i Roma prelazilo u ruke Hrvata.

Izvor: Agencije