Advokat: Boeing se nagodio s porodicama žrtava na letu Lion Aira

Lion Air, Avion, Nesreća, Porodice, Poginuli
U padu Boeinga u Javansko more prošle godine poginulo je svih 189 osoba na letu (EPA)

Boeing se nagodio u prvim tužbama zbog pada Lion Aira 737 MAX u Indoneziji, otkrio je američki odvjetnik, dok su drugi izvori kazali da će obitelji poginulih dobiti najmanje 1,2 milijuna dolara odštete.

Floyd Wisner iz odvjetničke tvrtke Wisner rekao je da postigao jedanaest nagodbi od ukupno 17 tužbi protiv Boeinga koje su podigle obitelji poginulih u padu Boeinga nove generacije 737 MAX u Javansko more 29. listopada, pri čemu je poginulo svih 189 osoba na letu.

Glasnogovornik Boeinga Gordon Johndroe odbio je komentirati nagodbe, dok je Wisner poručio da Boeing nije priznao odgovornost u svojih jedanaest nagodbi, prenosi Hina.

Wisner je dodao da ne može otkriti iznos nagodbi zbog dogovora o povjerljivosti s Boeingom.

Tri osobe upoznate sa slučajem tvrde da će svaka obitelj žrtava, od kojih je većina iz Indonezije, dobiti najmanje 1.2 milijuna dolara.

Očekuje se više od 100 tužbi

Izvori su htjeli zadržati anonimnost, jer su pregovori povjerljivi, piše agencija Reuters.

Iznos odšteta može varirati zbog državljanstva žrtve, njezine dobi, bračnog statusa, prihoda i očekivanog životnog vijeka.

Boeing se suočava s još stotinu tužbi zbog pada zrakoplova Ethiopian Airlinesa 737 MAX 10. ožujka, u kojemu je poginulo 157 ljudi na putovanju iz Adis Abebe do Nairobija.

Kompanija je ranije objavila da će početi isplatu pedeset milijuna dolara financijske pomoći obiteljima više od 340 žrtava dvije nesreće aviona Boeing 737 MAX.

Prema tim informacijama, svakoj obitelji 346 poginulih na letovima 610 Lion Aira i 302 Ethiopian Airlinesa Boeing će isplatiti do 144.500 dolara.

Boeing će uložiti još pedeset milijuna dolara u obrazovanje i ekonomsku potporu zajednicama žrtava, javio je u utorak AP, kako je prenio Tanjug.

Žrtve dvije nesreće dolaze iz 35 država, uključujući i devet državljana SAD-a i devetnaest Kanađana.

Međutim, nisu sve obitelji pozitivno reagirale na tu vijest.

Istražitelji: Uzroci sistem i propust pilota

Predstavnik desetak obitelji, čiji su članovi stradali u padu zrakoplova u Etiopiji, rekao je da za CNN da je Boeingova odšteta “neadekvatna i nejasno sročena”.

Iz Boeinga su ranije poručili da porodice koje prihvate finansijsku pomoć neće morati da se odreknu prava na pokretanje tužbe protiv Boeinga.

Indonezijski istražitelji otkrili su nedavno kako su novougrađeni sustav za poboljšanje manevarskih karakteristika i propusti pilota odigrali ključnu ulogu u padu Lion Air Boeinga 737 MAX prošle godine, objavio je The Wall Street Journal.

Istražitelji su provjerili novu karakteristiku Boeinga, sustav MCAS za poboljšanje manevarskih karakteristika.

Sustav je uveden u novu generaciju Boeinga 737 s ciljem sprječavanja previsokog uzdizanja nosa letjelice.

No, čini se, kako je prenijela agencija, da je u padu Lion Aira taj sustav izazvao poniranje zrakoplova zbog pogrešnih očitanja senzora.

Izvor: Agencije