Admiral Foggo: NATO nije zabrinut za stanje na Kosovu

Atentat na Olivera Ivanovića je zločin koji treba kazniti, ali nisam zabrinut za stabilnost na Kosovu, kaže James Foggo (EPA)

Zapovjednik Južnog krila NATO-a, admiral James Foggo, nije zabrinut za stabilnost na Kosovu te poručuje kako “NATO poštuje neutralnost Srbije i njene političke i vojne veze s Rusijom”.

Admiral Foggo je za Radio-televiziju Srbije rekao da “NATO jasno izražava želju za proširenjem u regiji, ali da nema sukoba interesa”.

“Mi smo u Partnerstvu za mir, i to je odlično. U statutu Alijanse piše da je napad na jednu članicu napad na sve. Ipak, misija NATO je, prije svega, obrana i sprečavanje sukoba. Prijem Crne Gore pridonio je sigurnosti granica u regiji”, rekao je Foggo.

Na pitanje hoće li NATO dovoljno dobro obavljati posao kada je riječ o sigurnosti na Kosovu i u regiji, Foggo je naveo da više od 4.000 vojnika KFOR-a “radi izuzetno dobro na sigurnosti”.

Atentat na Ivanovića mora biti kažnjen

“Za tu sigurnost prvo je nadležna policija Kosova, zatim EULEX i KFOR. Zadatak im je da spriječe nestabilnost i nasilje”, ukazuje Foggo.

Na konstataciju da je State Department upozorio Amerikance na sigurnost na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, nakon čega je uslijedilo ubojstvo Olivera Ivanovića, Foggo je konstatirao da je u pitanju “zločin koji treba kazniti, ali da nije zabrinut za stabilnost na Kosovu”.

“Ubojstvo Olivera Ivanovića je zločin, čijim izvršiteljima treba suditi. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić znatno je smirio situaciju poslije toga odlaskom na Kosovo. To je pridonijelo i opredijeljenosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. State Department povremeno izdaje sigurnosna upozorenja i za druge dijelove svijeta. Nisam zabrinut za stabilnost na Kosovu”, zaključio je Foggo.

Izvor: Agencije