Oglasi

Adlington se povukla u 23. godini

Dvostruka osvajačica zlatnih medalja na OI posvetit će se obuci mladih plivača u Velikoj Britaniji.
Adlington je ranije objavila kako se neće takmičiti na OI 2016, a sada dodaje kako će se posvetiti treniranju djeceGetty

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, britanska plivačica Rebecca Adlington, povukla se iz aktivnog takmičenja kako bi se koncentrirala na treniranje velikog broja polaznika, izjavila je ova 23-godišnjakinja u utorak.

Adlington, koja je trenutno svjetska rekorderka u disciplini 800 metara slobodnim stilom, osvojila je dva zlata na OI 2008. godine u Pekingu, kao i dvije bronze na prošlogodišnjim Igrama u Londonu.

„Volim plivanje, ali kada se govori o nastupima na vrhunskom nivou, tu se ne mogu takmičiti. Postigla sam sve što sam željela“, izjavila je novinarima.

„Neki žele sve maksimalno iskoristiti, no ja sam uvijek htjela završiti na vrhuncu, iako strašno volim ovaj sport. Osjetila sam se starom u 23. godini jer sam na OI u Londonu vidjela kako su takmičarke sve mlađe i mlađe. Sa tim se ne mogu takmičiti, treba mi više vremena za oporavak i mislim da sam napravila pravu odluku.“

Prekrasna sposobnost

Adlington je ranije objavila kako se neće takmičiti na Igrama u brazilskom Rio de Janeiru 2016. godine, a sada dodaje kako će se posvetiti treniranju djece.

„Veoma sam ponosna na postignuto, ali moje putovanje još nije gotovo. Moja je vizija da svako dijete u Velikoj Britaniji može preplivati 25 metara prije nego napusti osnovnu školu. Znati plivati je prekrasna sposobnost i sada je učenje drugih najveći izazov za mene“, objavila je na svojoj internetskoj stranici.

Adlington, koja je završila na trećem mjestu iza 15-godišnje Amerikanke Katie Ledecky na 800 metara slobodno u Londonu lani, također je osvojila zlatne medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima, kao i na Igrama Commonwealtha.

„Naši putevi su se mnogo puta sreli. Njeni uspjesi dovoljno govore, bila je odlična prestavnica britanskog plivanja i sporta općenito. Čestitam joj na fantastičnoj karijeri i želim joj sve najbolje u nastavku života“, kazao je Michael Phelps, osamnaestostruki osvajač zlatnih olimpijskih medalja.

Izvor: Agencije