Oglasi

Adams: Nedužan sam za ubistvo McConville

Republikanski čelnik je kritikovao način na koji je sjevernoirska policija izvela njegovo hapšenje.
Adams je jedan od glavnih tvoraca mirovnog procesa između katoličke i protestantske zajedniceAP

Čelnik Sinn Feina Gerry Adams rekao je u Belfastu kako je nedužan i da će i dalje raditi na uspostavi mira u Sjevernoj Irskoj, nakon četverodnevnog pritvora u vezi s ubistvom koje je IRA počinila 1972. godine.

"Nedužan sam za otmicu, ubistvo i pokapanje Jean McConville", rekao je 65-godišnji predsjednik Sinn Feina na novinskoj konferenciji organiziranoj u hotelu nekoliko sati nakon što je pušten na slobodu. Adams je rekao da glavnina optužbi protiv njega polazi od medijskih napisa, knjiga i fotografija i da su dio "zlonamjerne kampanje".

Graditi mir

Republikanski čelnik je uz to kritikovao način na koji je sjevernoirska policija izvela njegovo hapšenje i rekao da je to "loša poruka" miru. "Oni koji su odobrili hapšenje nisu donijeli dobru stratešku odluku", istaknuo je.

Ubistvo Jean McConville je jedna od najcrnjih stranica u neredima u kojima je poginulo više od 3.000 ljudi u toj britanskoj pokrajini. McConville, 37-godišnju udovicu i majku desetero djece, u decembru 1972. otela je Irska republikanska armija (IRA), koja je njeno ubistvo hicem u potiljak priznala tek 1999. godine.

"Moramo graditi mir", istaknuo je u nedjelju navečer Adams na irskom, a zatim i na engleskom. "Prošlost pripada historiji. (...) Ne možemo se vraćati unatrag. (...) IRA više ne postoji. Gotovo je", kazao je.

Adams je jedan od glavnih tvoraca službenog mirovnog procesa između katoličke i protestantske zajednice, koji je 1998. završen u toj britanskoj pokrajini koju danas vodi bikonfesionalna vlada.

Uz to je kritizirao trenutak izabran za njegovo hapšenje, u jeku kampanje njegove stranke za evropske izbore, premda je prije još dva mjeseca najavio da je spreman razgovarati s policijom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.