Adam Boehler, prvi šef DFC-a jednoglasno izabran u Senatu

Prije angažiranja u američkoj vladi Adam Boehler je osnovao tri uspješne kompanije (EPA)

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boehler je prvi šef te institucije čije imenovanje je američki Senat jednoglasno podržao.

Njega je na to mjesto u septembru 2019. godine postavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, a potom se, u skladu s procedurom, o tome izjasnio i Senat, koji je u to vrijeme imao gotovo jedan broj članova republikanaca i demokrata, prenosi Tanjug.

Boehler važi za čovjek s ogromnim iskustvom u oblastima investicija, preduzetništva i inovacija, na čemu je bio angažiran kako kao dio američke vlade, tako i van nje.

Prije nego što je postavljen za šefa DFC-a, bavio se inovacijama u oblasti zdravstva.

Tri uspješne kompanije

Također, radio je kao viši savjetnik državnog sekretara SAD-a, a bio je i zamjenik rukovodioca Centara za brigu o zdravlju i Servisa za medicinsku pomoć.

Boehler je bio i direktor Inovativnog centra u ministarstvima zdravstva i usluga za građane.

Na toj funkciji rukovodio je timom od 600 ljudi fokusiranih na inovacije u američkom zdravstvenom sistemu, kako bi se omogućile bolje usluge za pacijente, zdravije okruženje i jeftinije zdravstvene troškove.

Prije angažiranja u američkoj vladi osnovao je tri uspješne kompanije.

Jedna od njih, Landmark Health, koja pruža danonoćnu medicinsku pomoć hronično bolesnim pacijentima u njihovim domovima, postala je najveća američka medicinska grupacija, s više od 1.000 zaposlenih i oko 80.000 pacijenata, koje opslužuju.

Odgovara Kongresa SAD-a

Prva polovina radnog iskustva Boehlera bila je fokusirana na domaća i međunarodna ulaganja u SAD i Izrael.

Također je radio u Finansijskoj i fiskalnoj komisiji u Južnoj Africi, gdje mu je fokus bio na fiskalnoj odgovornosti tamošnjih provincija.

Diplomirao je na Univerzitetu u Pennsylvaniji.

Tokom boravka u Beogradu, gdje boravi kao šef DFC-a, koji će realizirati projekte predviđene sporazumom iz Washingtona, Boehler je naglasio da njegova pozicija nije stranačka te da odgovara Kongresu.

Izvor: Agencije