Abe predstavio plan podsticanja ekonomije

Plan premijera Japana bi trebao omogućiti otvaranje oko 600.000 novih radnih mjesta i ekonomski rast od dva procenta.

Tokio, Shinzo Abe, Ekonomija, Recesija, Kina, Senkaku, Diaoyu
Shinzo Abe je kritizirao Kinu jer je dozvolila da japanske kompanije trpe štete kao odgovor na teritorijalni spor oko otoka Senkaku/Diaoyu [AP]

Konzervativni japanski premijer Shinzo Abe u petak je predstavio Vladin plan poticanja ekonomije vrijedan 20.000 milijardi jena (175 milijardi eura), čiji je cilj izlazak zemlje iz krize, te iskoristio govor kako bi otvoreno kritizirao Kinu u kojoj japanske kompanije ispaštaju zbog diplomatskog sukoba, prenosi Hina.

"Vrlo je važno stati ukraj dugogodišnjoj deflaciji i skupoći jena", rekao je japanski premijer, koji je na dužnost stupio 26. decembra, desetak dana nakon što je njegova Liberalno-demokratska stranka velikom većinom pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Njegov plan trebao bi omogućiti otvaranje oko 600.000 novih radnih mjesta i ekonomski rast od dva postotna boda u idućoj budžetskoj godini (od marta 2013. do aprila 2014. godine).

Japanska ekonomija, koje je u recesiji u dva zadnja tromjesečja, pogođena je padom izvoza i usporavanjem globalne potražnje te podbačajem domaće potrošnje.

Industrijska konkurentnost

"Nužno je ojačati industrijsku konkurentnost i povećati broj zaposlenih, jer se samo na taj način može revitalizirati ekonomija", rekao je Abe na konferenciji za novinare u Tokiju.

Ukupna svota koja se odnosi na državna ulaganja, ali i na finansijske poticaje privatnim kompanijama za ulaganja, iznosi 10.300 milijardi jena (oko 90 milijardi eura).

Oko 3.800 milijardi jena (oko 35 milijardi eura) država će uložiti u obnovu sjeveroistoka države opustošenog potresom, cunamijem i nuklearnom katastrofom 11. marta 2011. godine te u obnovu mostova, tunela i ostale dotrajale infrastrukture.

Japanski premijer kritizirao je Kinu jer je dozvolila da japanske kompanije trpe štete kao odgovor na teritorijalni spor oko nenaseljenog otočja Senkaku/Diaoyu u Istočnokineskom moru.

Abe je rekao da je "pogrešno" da kompanije budu oštećene kako bi se postigli "politički ciljevi".

"Problem je u tome što je šteta nanesena japanskim kompanijama i japanskim državljanima u Kini, koji pridonose kineskoj ekonomiji i društvu, kako bi se postigli politički ciljevi", kazao je on.

"Želim jasno reći da je to pogrešno ponašanje zemlje koja treba biti odgovorna u međunarodnoj zajednici", istakao je Abe.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.