Oglasi

Abe kritizira Trumpovu odluku o uvođenju carina

Japanski premijer kazao kako njegova zemlja ne prihvata Trumpovu odluku o uvođenju carina od 25 i 10 posto na uvoz željeza i aluminija.
Abe Dodao da Japan ne prihvata ovakvu carinu iako je saveznik SAD-aEPA

Premijer Japana Shinzo Abe u obraćanju na 22. Međunarodnom ekonomskom forumu u Saint Petersburgu (SPIEF) izrazio je žaljenje zbog otkazivanja samita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kima Jong-Una, planiranog za 12. juni u Singapuru, javlja Anadolija.

Dodao je kako bi dvije zemlje trebale razgovarati o uništenju hemijskog oružja i oružja za masovno uništenje.

Kritikovao je i Trumpovu odluku o uvođenju carina od 25 i 10 posto na uvoz željeza i aluminija.

SAD nema drugo rješenje

Dodao je da Japan ne prihvata ovakvu carinu iako je saveznik SAD-a, napominjući da SAD u pogledu uvoza čelika nema drugo rješenje osima Japana.

"Zbog toga će biti oštećeni američki potrošači koji koriste japanske proizvode", rekao je Abe.

Podsjetimo, ovogodišnji Međunarodni ekonomski forum u Saint Petersburgu (SPIEF) održava se od 24. do 26. maja.

Na Ekonomskom forumu učestvuju brojni predsjednici država i vlada, predstavnici diplomatskog kora, finansijske i akademske elite te poslovne zajednice iz cijelog svijeta.

Glavna tema ovogodišnjeg Međunarodnog ekonomskog foruma je "Izgradnja ekonomije povjerenja", u okviru kojeg će učesnici i gosti foruma iz cijelog svijeta moći diskutovati o najvećim izazovima s kojima se globalna poslovna zajednica danas susreće, kao i da identifikuju potencijale ekonomskog rasta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.