Abe: Khamenei tvrdi da Iran neće praviti nuklearno oružje

Abe je prvi japanski premijer koji je posjetio Iran od 1979. (EPA)

Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je da Iran neće i ne bi trebao praviti, držati ili koristiti nuklearno oružje i da nema takve namjere, izjavio je novinarima u Teheranu japanski premijer Shinzo Abe nakon sastanka s iranskim vrhovnim vođom.

Abeovu izjavu prenijela je japanska televizija NHK, a prenosi je Reuters.

Japanski premijer Abe u posjeti je Iranu kako bi upozorio da bi u trenutku pojačanih tenzija između Teherana i Washingtona mogao izbiti “slučajni konflikt”.

Abe je tu poruku donio samo nekoliko sati nakon napada jemenskih Husa, koje Iran podržava, na aerodrom u Saudijskoj Arabiji, u kojem je povrijeđeno 26 osoba.

Abeova posjeta pokušaj je da se umanji kriza na dosad najvišem nivou, a podršku za nju dobio je od američkog predsjednika Donalda Trumpa.

‘Niko ne želi rat’

“Niko ne želi rat. Japan želi igrati ulogu u smirivanju tenzija. Mir i stabilnost na Bliskom istoku neophodni su ne samo za prosperitet regije nego i cijelog svijeta”, rekao je Abe, prenosi agencija Beta.

Iranski zvaničnici rekli su da je “korijen” tenzija u regiji “ekonomski rat SAD-a protiv Irana” i dodali da Iran nikad neće pokrenuti rat, niti protiv SAD-a, ali će se braniti u slučaju napada.

Abe se prvog dana posjete sastao s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

Prvi je japanski premijer koji je posjetio Iran od 1979.

Izvor: Agencije