Abe: Ekonomija riskira pad zbog trgovinske napetosti

Čelnici G-20 složili su se o potrebi zemalja članica da očuvaju globalni privredni rast (Reuters)

Skupina čelnika 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) potvrdila je potrebu za slobodnom, poštenom i nediskriminirajućom trgovinskom politikom na dvodnevnom summitu u japanskom gradu Osaki, koji je završio u subotu, objavio je Shinzo Abe, japanski premijer i domaćin skupa.

Globalna ekonomija nastavlja se suočavati s rizicima pada dok postoje napetosti u trgovinskim odnosima“, kazao je Abe po završetku predsjedanja skupom G20 održanim u Osaki, na zapadu Japana, prenosi Hina.

„Čelnici G-20 složili su se o potrebi zemalja članica da očuvaju globalni privredni rast, dok istovremeno ostaju spremne poduzeti daljnje akcije na tome bude li potrebno“, istaknuo je japanski premijer.

Abe je izjavio da je kazao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i kineskom Xiju Jinpingu kako je izuzetno važno da se angažiraju u konstruktivnoj raspravi kako bi riješili trgovinske napetosti u međusobnim odnosima.

Putin: Rusija nema agresivne namjere ni prema kome

U svom obraćanju, njemačka kancelarka Angela Merkel pozdavila je činjenicu da su lideri G-20 uspeli da ostanu pri zajedničkom stavu po pitanju klimatskih promjena od posljednjeg samita u Argentini i da se 19 zemalja obavezalo na poštovanje Pariskog klimatskog sporazuma, a da je jedino SAD ostao protiv.

„Ovaj proces se ne može preokrenuti“, rekla je Merkel na kraju dvodnevnog samita u Osaki.

Ona je dodala da su neki lideri u Osaki već nagovijestili spremnost da pojačaju privrženost smanjenju emisije štetnih gasova na nulu do 2050. godine, prenosi AP.

Merkel je također pohvalila dogovor EU-a i latinoameričkog bloka Mercosur o stvaranju najveće zone slobodne trgovine na svijetu nakon 20 godina pregovora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u obraćanju novinarima izjavio da njegova zemlja neka agresivne namjere prema bilo kome.

Tanjug prenosi da je Putin tako prokomentarisao ocjenu britanske premijerke Therese May da je obnavljanje veza Velike Britanije s Rusijom nemoguće dok Moskva ne prekine agresivnu politiku.

„Imam dobre vijesti za vas. Nikada nismo imali bilo kakvu namjeru da počinimo agresivne radnje protiv bilo koga“, kazao je Putin.

Izvor: Agencije