Abdullah II: Kosovo značajno za stabilnost regiona

Jordanski kralj je kazao kako Jordan vidi Kosovo kao partnera (Anadolija)

Svečanom ceremonijom ispred Skupštine Kosova u Prištini, nešto poslije podneva, dočekan je jordanski kralj Abdullah II Ibn Al Hussein, koji je stigao u zvaničnu posjetu Kosovu na poziv predsjednice Kosova Atifete Jahjage. Uslijedio je sastanak kosovske predsjednice sa jordanskim kraljem i njihovo obraćanje medijima.

Kralj Abdullah II je izrazio zadovoljstvo ponovnim boravkom na Kosovu i njegovim postignutim vidljivim napretkom.

Kazao je da Kosovo “igra značajnu ulogu za stabilnost ovog regiona” i obećao da će njegova zemlja nastaviti podržavati Kosovo u njegovim naporima da osigura bolju budućnost svog naroda, javlja Anadolija.

“Možete uvijek računati na moju podršku i podršku moje zemlje. Kosovo je evropska zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, u vrijeme kada su i Evropa i islam pod udarom terorista i Kosovo odražava najbolje vrijednosti tolerancije i suživota”, kazao je kralj Abdullah II.

Jordanski kralj je istakao da užasni napadi na Pariz prošle sedmice pokazuju da se teroristički napadi ISIL-a i sličnih grupa mogu desiti bilo gdje i bilo kad, te da se mora što pre reagirati protiv takvih grupa.

Kosovo kao partner

“To su nezakonite, nehumane grupe, koje ne poštuju niti jedan zakon. Rekao sam predsjednici da smo suočeni sa trećim svjetskim ratom protiv čovječnosti i to je ono što nas sve veže. Nažalost, preko stotinu hiljada muslimana je ubijeno od strane ISIL-a u zadnje dvije godine. Zbog toga moramo reagirati brzo kako bi odgovorili na ove prijetnje, bilo da se radi o ovom regionu ili o Africi i Aziji”, poručio je kralj Abdullah II.

On je istakao da Kosovo vidi kao partnera, koji je pružio jako dobar odgovor na ekstremizam.

Predsjednica Jahjaga je rekla da je užasnuta brutalnim napadima na Pariz i žalosna zbog gubitka velikog broja nevinih ljudskih života.

“Svi smo pogođeni jer ovo nije bio napad na Pariz, to je bio napad na svaku slobodnu zemlju na svetu. Bio je to napad na vrijednosti i slobode koje su osnove čovječanstva i osnove za društvo koje predstavljam. Poraz ovih terorističkih mreža je izazov sa kojim se svako od nas mora suočiti. Važno je da se ovom pitanju posvete pažnja i resursi potrebni za njihovo uništavanje kako bi bili poraženi do kraja”, kazala je Jahjaga.

Ona je istakla da Kosovo neće biti sklonište, niti tranzicioni put za ove elemente, te da će nastaviti da sarađuje sa međunarodnim sigurnosnim organizacijiama i partnerima na rješavanju ovog pitanja. Kosovska predsjednica je na kraju kazala da je Kosovo na pravoj strani historije i da će čuvati vrijednosti stečene s mnogo truda.

Jahjaga je 23. maja ove godine učestvovala na Svjetskom ekonomskom forumu, koji je održan u glavnom gradu Jordana, Amanu, i tom prilikom je imala poseban susret s jordanskim kraljem.

Izvor: Agencije