Abdulah Skaka novi gradonačelnik Sarajeva

Skaka je bio zamjenik sada već bivšeg gradonačelnika Ive Komšića te predsjednik Općinskog odbora SDA Stari Grad (Anadolija)

Abdulah Skaka iz Stranke demokratske akcije (SDA) izabran je za novog gradonačelnika Sarajeva.

Skaka je izabran na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, u kojem SDA i Savez za bolju budućnost (SBB) imaju većinu. 

Za Skaku je glasalo 16 od 28 gradskih vijećnika. Gradski vijećnik Vibor Handžić (Naša stranka) kao kandidatkinju za gradonačelnicu Sarajeva predložio je zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo Sabinu Čudić. Ona je osvojila 12 glasova, devet je bilo suzdržano, a sedam protiv.

“Velika je čast, privilegija, ali i izazov biti gradonačelnik glavnog grada BiH. Drago mi je što su vijećnici u meni prepoznali takvog lika i dali mi povjerenje”, kazao je Skaka u prvom obraćanju medijima neposredno nakon što je završeno glasanje.

Dodao je da će uskoro izložiti svoj plan djelovanja za naredni period: “Sve ću izložiti na prvoj narednoj sjednici Vijeća”, dodao je on.

Izbor Gradskog vijeća

Skaka će na ovoj funkciji zamijeniti Ivu Komšića na mjestu prvog čovjeka Grada Sarajeva.

Novoformirano Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je izabralo predsjedavajućeg i članove Komisije za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Za predsjedavajućeg Komisije izabran je Velija Katica, a članovi su Srđan Simonović, Tea Dreković, Srđan Srdić, Dado Stojnić, Mira Jurić i Bajro Biber.

Skaka je bio zamjenik sada već bivšeg gradonačelnika Ive Komšića te predsjednik Općinskog odbora SDA Stari Grad.

Kako je naveo u svojoj biografiji, rođen je u Sarajevu 5. decembra 1983. godine i diplomirani je ekonomista.

Izvor: Agencije