Abdeslam u Francuskoj optužen za terorizam

Abdeslam će biti u samici pod budnim okom čuvara obučenih za nadgledanje osoba koje se smatraju opasnim (Arhiva)

Francuski suci pokrenuli su u srijedu formalnu istragu protiv Salaha Abdeslama, glavnoosumnjičenog za napade u Parizu u studenom prošle godine, optuživši ga za pripadnost terorističkoj organizaciji, ubijanje, otmicu te držanje oružja i eksploziva.

On će biti stavljen u samicu, rekao je njegov odvjetnik Frank Berton, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Francuski ministar pravde Jean-Jacques Urvoas rekao je ranije u srijedu da će Abdeslam biti držan u izolaciji u zatvoru na području Pariza.

Pod budnim okom čuvara

Urvoas je novinarima rekao da će Abdeslam (26) biti pod budnim okom čuvara koji su obučeni za “nadgledanje osoba koje se smatraju opasnim”.

Abdeslam je ranije u srijedu predan francuskim vlastima, prenijele su danas agencije navode Federalnog tužiteljstva iz Belgije.

Vjeruje se kako je Abdeslam, francuski državljanin marokanskog porijekla koji je odrastao u Belgiji, posljednji preživjeli član oružane grupe u čijim je napadima prošlog studenog u francuskom glavnom gradu poginulo 130 osoba.

Belgijska policija je ispitivala Abdeslama i o njegovim vezama s trojicom bombaša samoubojica koji su napali briselsku zračnu luku i postaju podzemne željeznice 22. ožujka ove godine, kada su poginule 32, a ranjene stotine osoba.

‘Spreman na saradnju’

Francuski odvjetnik Frank Berton kazao je ranije kako će braniti Abdeslama kada bude izručen Francuskoj, a svog klijenta je opisao kao mladića “koji se mentalno raspada” i koji je spreman na suradnju.

Abdeslam, čiji se brat raznio u napadima, do danas je boravio u belgijskom zatvoru i optužen je za pokušaj ubojstva tijekom vatrenog okršaja s policijom u Briselu 15. ožujka.

Uhićen je tri dana kasnije.

Belgijski sud je 31. ožujka presudio da Abdeslam treba biti izručen Francuskoj. Abdeslam je rekao da želi surađivati s francuskim vlastima i da želi da ga Belgija izruči Francuskoj.

Izvor: Agencije