Abbas za referendum o mirovnim sporazumima

Mahmoud Abbas je naglasio da Palestinci žele rješenje dvije države i da ta ideja postoji i u američkoj administraciji (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas smatra da bi o svakom budućem mirovnom sporazumu s Izraelom trebao biti održan referendum.

“Svaki sporazum s Izraelcima će biti podvrgnut referendumu”, kazao je on četiri dana poslije najave Washingtona o obnovi pregovora, prenosi AFP pisanje jordanskog lista Al Rai.

Abbas je kazao da su Sjedinjene Američke Države ozbiljne u namjeri pronalaženja političkog rješenja palestinskog pitanja uspostavljanjem palestinske države na linijama iz 1967. godine, s glavnim gradom Jerusalemom, prenosi Tanjug.

Američki državni sekretar John Kerry najavio je u petak kako su se izraelski i palestinski pregovarači dogovorili da se sastanku u cilju pripreme obnove direktnih mirovnih pregovora, zastalih od 2010. godine.

“Svako sigurnosno rješenje mora predviđati trajno napuštanje Izraela sa palestinske zemlje, dok jevrejska država ima pravo održavati svoju sigurnost unutar svojih granica, uz odobrenje susjednih zemalja”, rekao je Abbas.

Dvije države

On je naglasio da Palestinci žele rješenje dviju država i da ta ideja postoji i u američkoj administraciji, ali da do sada nije ništa postignuto.


Izvor: Sarit Michaeli, B'Tselem

Sarit Michaeli, glasnogovornica B'Tselema, izraelskog informacijskog centra za ljudska prava na teritorijama Palestine, pogođena je iz vatrenog oružja iz neposredne blizine.

Pogođena je metalnim metkom sa gumenim ovojem, a na nju je vatru otvorio pripadnik izraelskih odbrambenih snaga tokom snimanja demonstracija u Nabi Salehu u petak, 19. jula, objavio je B'Tselem u ponedjeljak.

Michaeli je postavila ovaj videosnimak u nedjelju 21. juna na kanal svog informacijskog centra na Youtubeu, a na snimku se vidi trenutak kada je pogođena.

Video odjel B'Tselema vodi projekat kojim organizacija distribuira videokamere Palestincima koji žive u dijelovima Zapadne Obale, Istočnog Jerusalima i Pojasa Gaze gdje su sukobi svakodnevnica.


Posljednja runda direktnih mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca prekinuta je 2010. godine zbog pitanja izraelskih naselja na Zapadnoj Obali i istočno od Jerusalema.

Abbas je podvukao da Palestina insistira na svom stavu da su naselja ilegalna od 1967. godine.

Visoki palestinski zvaničnik izjavio je da je put do nastavka mirovnih pregovora s Izraelom i dalje blokiran, uprkos tvrdnji Washingtona da su dvije strane blizu povratka za pregovarački sto.

Preliminarni razgovori

Nabil Abu Rudeineh saopćio je kasno u nedjelju da je predsjednik Abbas pristao uputiti palestinsku delegaciju u Washingtonu da “nastavi preliminarne razgovore na nižem nivou” s izraelskim kolegom o uslovima za pregovore.

Cilj razgovora u Washingtonu je da “prevaziđu prepreke koje i dalje stoje na putu pokretanja pregovora”, prenijela je agencija AP.

Prema njegovim riječima, “za obnavljanje mirovnih pregovora Izrael prvo mora prihvatiti svoje granice prije rata 1967. godine kao osnovnu i zaustavi izgradnju naselja”, što je izraelski lider ranije odbijao.

AP navodi da Palestinci polažu pravo na teritorije koje je Izrael prisvojio u ratu 1967. godine.

Izvor: Agencije