Abbas u Parizu: SAD ne može posredovati u mirovnom procesu

French President Macron and Palestinian President Abbas deliver a press statement after a meeting at the Elysee Palace in Paris
'Odlučiti danas da unilateralno priznamo Palestinu nije efektivno', rekao je Macron (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poručio je da Sjedinjene Američke Države više ni na koji način ne mogu posredovati u bliskoistočnom mirovnom procesu.

On se u Parizu sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Rekao je da je palestinski otpor Trumpovoj odluci o priznavanju Jerusalema za glavni grad Izraela bio u potpunosti miran. 

“Kao što ste vidjeli, sve palestinske demonstracije bile su mirne. S druge strane, izraelske okupacijske snage ubijale su naše mirne demonstrante. Mi smo civilizovan narod i naši su protesti civilizovani. Želimo postići mir s Izraelom. To je susjedna zemlja i želimo s njima mirno živjeti. Kad se postigne konačni mir s Izraelom, 57 muslimanskih zemalja priznat će ga”, kazao je Abbas.

Macron je govorio o potencijalnom priznanju palestinske države. Rekao je da će Francuska priznati Palestinu u, kako kaže, pravom trenutku i ne pod pritiskom. 

“Odlučiti danas da unilateralno priznamo Palestinu nije efektivno. To bi bila samo reakcija na jednu drugu unilateralnu odluku, koja je uzrokovala turbulencije u regiji. Ne želim da stav Francuske o ovom važnom pitanju bude reakcija na američku odluku”, rekao je francuski predsjednik.

‘Gaza je kao zatvor’

Za stanovnike Gaze dešavanja na diplomatskom polju nisu promijenila svakodnevnicu, javlja reporter Al Jazeere Malcolm Webb.

“Životi su im isti godinama, čak decenijama. Svi koji ovdje žive opisuju Gazu kao zatvor. Ne mogu izlaziti ni ulaziti, stopa nezaposlenosti izuzetno je visoka, isključenja struje su redovna. Ništa od toga godinama se nije mijenjalo, a nije se promijenilo ni sada.

Razgovori u New Yorku ili Parizu neće donijeti značajne promjene, ali jedna stvar svima je na umu: Trumpova deklaracija 6. decembra, kojom je Washington priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, izazvala je mnogo bijesa. Protesti se održavaju gotovo svakodnevno, a najveći su uvijek petkom. Vođe frakcija i danas su pozvale na treći Dan gnjeva, kako ga nazivaju.”

Generalna skupština UN-a dvotrećinskom većinom odbila je Trumpovu odluku o statusu Jerusalema nakon što su Sjedinjene Američke Države zaprijetile smanjenjem finansijske pomoći toj organizaciji. Sto dvadeset osam država glasalo je za neobavezujuću rezoluciju, a 35 bilo je suzdržano. Devet država koje su glasale protiv, uz SAD, jesu Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalski Otoci, Savezne Države Mikronezije, Nauru, Palau i Togo. 

Izvor: Al Jazeera