Abbas Trumpu: Mirovna ponuda je ‘šamar stoljeća’

Abbas se na čelu palestinske vlasti nalazi od 2005. godine (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nazvao je mirovnu ponudu američkog predsjednika Donalda Trumpa “šamarom stoljeća”.

“Odgovaramo Trumpu da ne prihvatamo njegov plan, afera stoljeća pretvorila se u šamar stojeća”, rekao je Abbas u Ramallahu na početku sastanka Centralnog komiteta PLO-a na kojem trebaju razmotriti odgovor na Trumpovo priznanje Jerusalema za prijestonicu Izraela od 6. decembra.

Abbas je također rekao da je Izrael okončao izraelsko-palestinske sporazume iz Osla o palestinskoj autonomiji potpisane 1993. godine.

“Nema više sporazuma iz Osla, Izrael ih je okončao”, ponovio je i dodao da na tom dvodnevnom sastanku trebaju donijeti odluke o budućnosti.

Sporazum iz Osla

Nakon šest mjeseci tajnih pregovora u Oslu 13. septembra 1993. Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) međusobno su se priznali i u prisutnosti predsjednika SAD-a Billa Clintona u Washingtonu potpisali “Načelnu deklaraciju” o prijelaznoj petogodišnjoj palestinskoj autonomiji.

Abbas je već ranije rekao da Amerikanci više ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu nakon izjava predsjednika Trumpa o Jerusalemu.

Na čelu palestinske vlasti od 2005, Abbas (82) rekao je da neće primiti potpredsjednika Mikea Pencea, čija je posjeta, početno predviđena sredinom decembra, odgođena za 22. januar.

On je također rekao da neće prihvatiti nikakav mirovni plan koji predloži Washington. “Sjedinjene Američke Države same su se diskvalifikovale”, zaključio je.

Izvor: Agencije