Abbas: Trumpova odluka o Golanskoj visoravni nije legitimna

Predsjednik Palestine osporava legitimnost odluke predsjednika SAD (EPA)

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je izjavio da odluka koju je potpisao američki predsjednik Donald Trump o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni u Siriji, nije legitimna.

“Nijedna odluka o suverenitetu nad palestinskim Jerusalemom ili bilo kojim arapskim teritorijem nije legitimna”, kazao je Abbas.

Dodao je i kako bilo koji način da se legitimizira određeni postupak u vezi sa arapsko-izraelskim sukobom potpuno zavisi o rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Arapske mirovne inicijative.

Trump priznao suverenitet Izraela nad Golanom

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump potpisao je danas u Washingtonu odluku o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni u Siriji.

Trump je odluku potpisao za vrijeme posjete izraelskog premijera Benyamina Netanyahua Bijeloj kući, nazvavši predmetni teritorij “potencijalnom bazom za napade na Izrael”.

“Svaki mogući budući mirovni sporazum mora računati na potrebu Izraela da se brani od Sirije, Irana i drugih regionalnih prijetnji”, rekao je Trump.

Izrael je dugo lobirao kako bi dobio pomenuto prizanje Sjedinjenih Američkih Država, ali su ranije administracije izbjegavale učiniti taj korak. Netanyahu je zahvalio Trumpu na potpisivanju odluke nazvavši cijeli događaj “historijskim danom”.

Izvor: Agencije