Abbas traži podršku za ‘palestinsko proljeće’

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas apelirao je na članice Vijeću Evrope da priznaju državu Palestinu, istakavši da nema boljeg trenutka od ovog, javila je agencija AP.

Abbas se obratio Parlamentarnoj skupštini VE, koju čini 47 zemalja, nakon što je prije dvije sedmice podnio zahtjev za priznanjem u Ujedinjenim nacijama, uprkos prijetnji vetom SAD-a.

Palestinski predsjednik pozvao je Evropu da podrži „palestinsko proljeće“ dajući podršku ciljevima njegove vlade u UN-u, javlja AFP.

Zaslužili podršku

“Mi smo danas u srcu arapskog proljeća: kucnuo je čas palestinskog proljeća“, kazao je on pred poslanicima VE.

„Podržali ste arapasko proljeće, koje je tražilo demokraciju i slobodu. Sada je stiglo palestinsko proljeće, koje traži slobodu i kraj (izraelskoj) okupaciji. Zaslužujemo vašu podršku“, dodao je.

Sedamnaest članica VE je priznalo državu zasnovanu na granicama iz 1967. godine s Izraelom, rekao je Abbas, kako je prenio AP. On, međutim, želi da njihov zahtjev pridruži što je više moguće evropskih zemalja.

“Postoje evropske zemlje koje su rekle da će to učiniti: one će priznati palestinsku državu u odgovarajuće vrijeme. Uvjeren sam da nema trenutka koje bi više odgovarao od ovog sada”, rekao je Abbas.

Parlamentarna skupština VE je zatim apelirala na svojih šest članica koji su u Vijeću sigurnosti UN-a (Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Portugal i Bosna i Hercegovina) da podrže palestinski zahtjev u UN-u.

Pitanja zastupnika

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Abbas je tvrdio da nema suprotnosti između palestinskog napora za priznanjem kroz Vijeće sigurnosti i mirovnog procesa koji je dugo u zastoju.

On je istakao da su od stalnih članica Vijeća sigurnosti Rusija i Kina najavile da će podržati palestinski zahtjev, ne želeći govoriti o broju zemalja u tom tijelu koje su na palestinskoj strani.

Izvor: Agencije