Abbas spreman na susret s Netanyahuom u Moskvi

Abbas i Netanyahu posljednji put sastali su se na sahrani Shimona Peresa u septembru 2016. (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas spreman je prihvatiti poziv ruskog kolege na predloženi “tripartitni sastanak” u Moskvi s izraelskim čelnikom, izjavio je Abbasov glasnogovornik.

“Predsjednik Abbas uvijek je govorio da je voljan sastati se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je stalno izbjegavao sastanak”, naveo je glasnogovornik Nabil Abu Rudeina u saopćenju koje prenosi Anadolija.

Izjava Abu Rudeine uslijedila je nakon što je Netanyahu rekao da je “moguće postići mir čim se sastane s palestinskim čelnikom, koji je također rekao da to želi”.

Pregovori prekinuti 2014.

“Predsjednik Abbas i dalje je spreman prihvatiti zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina za održavanje tripartitnog sastanka u bilo koje vrijeme, sa sadašnjim ili bilo kojim drugim izraelskim premijerom”, rekao je Abu Rudeina.

Mirovni pregovori između Palestine i Izraela prekinuti su 2014, uglavnom zbog toga što je Izrael odbio okončati dugogodišnju politiku izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije