Abbas se zbog Trumpa obraća Vijeću sigurnosti

UN, Viječe sigurnosti
Zemlje koje podržavaju Palestince izložene se jakom pritisku SAD-a, uz prijetnje finansijskim odmazdama (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas obratit će se u utorak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u znak prosvjeda protiv mirovnog plana koji je predložio američki predsjednik Donald Trump, a kojeg je nazvao “sporazumom stoljeća”, javlja Anadolija.

Abbas će prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koja će biti posvećena izraelsko-palestinskom pitanju i planom za Bliski istok koji je najavio Trump, a međunarodnoj zajednici će predstaviti i kršenja međunarodnog prava Izraela.

Palestinci su odustali od svog zahtjeva da se u utorak u Vijeću sigurnosti UN-a glasa o rezoluciji kojom bi se odbacio američki mirovni plan, zbog nedostatne međunarodne podrške i jakog američkog pritiska na one koji podržavaju njihovog predsjednika Abbasa, prenijela je Hina.

Jak pritisak i prijetnje Washingtona

Moglo bi se dogoditi da tekst Indonezije i Tunisa ne dobije devet glasova od 15, koliko je minimalno potrebno za usvajanje, osim veta jedne stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je jedan diplomat.

Prema jednom drugom izvoru, koji je također želio ostati neimenovan, zemlje koje podržavaju Palestince su već izložene jakom pritisku Washingtona, uz prijetnje financijskim odmazdama.

Do te nagle oduke došlo je nakon što su Sjedinjene Američke Države, koje imaju pravo veta, predale niz amandmana na tekst o kojem se pregovara od prošlog tjedna i kojem bi se trebalo glasati na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u nazočnosti Abbasa.

Prema američkim amandmanima, Washington predlaže brisanje cijelih paragrafa, posebice onih o rezolucijama UN-a od 1967. godine.

Svako spominjanje Istočnog Jeruzalema je, također, izbrisano.

Nastavljaju se konzultacije o tekstu rezolucije, rekao je jedan neimenovani diplomat.

Drugi izvori su doveli u pitanje mogućnost kasnije glasanja, zbog oprečnih stajališta Palestinaca i Amerikanaca.

Za sada nije doveden u pitanje Abbasov dolazak u utorak ujutro u Vijeće sigurnosti UN-a, navelo je nekoliko diplomatskih izvora.

Neki nisu kategorički odbili SAD

Tada će palestinski predsjednik u svom odbijanju američkog bliskoistočnog mirovnog plana od 28. siječnja moći istaknuti podršku Arapske lige, Organizacije za islamsku suradnju (OIC) i Afričke unije, koja mu je iskazana u nedjelju.

Ali, nekoliko ključnih zemalja, među kojima i članice tih organizacija, nisu kategorički odbile Sjedinjene Američke Države.

To jasno ocrtava otpuštanje tuniskog veleposlanika pri UN-u usred pregovora o planu palestinskog rješenja.

Diplomati drže da će na glasanju o rezoluciji koja kritizira američki plan u UN-u teško biti skupljeno 14 glasova koji su u prosincu 2017. godine na glasanju u Vijeću sigurnosti UN-a kritizirali američku jednostranu odluku da Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela, prenosi Hina.

Izvor: Agencije