Abbas: SAD podržava izraelsku agresiju i negira naš narod

Mahmoud Abbas je naglasio da odbacuje sve pregovore koje sponzorira jedna država (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da Sjedinjene Američke Države podržavaju izraelsku agresiju nad palestinskim narodom i odbacuju svoju međunarodnu i moralnu odgovornost prema njemu.

Istaknuo je da osporava sve ono što je Washington najavio u vezi s mirovnim planom, poznatim kao „sporazum stoljeća“.

U svom obraćanju na 74. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku, Abbas je rekao da je jedino prihvatljivo rješenje palestinskog pitanja rješenje s dvije države zasnovano na međunarodnom legitimitetu. 

Palestinski predsjednik je naglasio da Izrael ne poštuje nijedan sporazum, apelirajući na međunarodnu zajednicu da potakne ovu stranu na poštivanje međunarodnog legitimiteta i da preuzme na sebe odgovornost okončanja izraelske agresije.

Abbas je rekao da će, ako Izrael „anektira nova okupirana palestinska područja, otkazati sve sporazume s njima“, naglasivši da ne prihvata najave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o namjeri aneksije okupiranih palestinskih teritorija.

Nastavak narodnog otpora protiv okupacije

Palestinski predsjednik također je naglasio da odbacuje sve pregovore koje sponzorira jedna država, bilo SAD, ili neka druga, napominjući da je Netanyahu odbio sve pozive na mirovne pregovore.

Također je skrenuo pažnju na to da Izrael oduzima dio sredstava od palestinskog naroda, što povećava njegovu patnju.

Abbas je objasnio da nacionalni zakon u Izraelu razlikuje ljude prema njihovoj religiji i etničkoj pripadnosti, istaknuvši da će mirni narodni otpor protiv okupacije biti nastavljen.

Ponovio je svoju predanost međunarodnom legitimitetu i borbi protiv terorizma, rekavši:

„Naš stav po pitanju borbe protiv terorizma je nepromjenjiv. S 83 zemlje smo potpisali 83 protokola za borbu protiv terorizma.“

Izvor: Agencije